Intr-o lume a informatiilor online care circula cu mare viteza, o mare parte a firmelor de la noi au descoperit importanta retelelor sociale in promovarea business-ului lor, asa ca lucrurile incep sa arate mai bine in aceasta privinta si in tara noastra. Potrivit studiului EY Romania, “Social media si mediul de business”, companiile care activeaza in tara noastra folosesc retelele de socializare pentru comunicarea de brand – 87%, precum si pentru vanzari, in proportie de 85%.

Multe dintre companiile care au conturi pe retelele sociale se folosesc de aceste platforme online pentru recrutarea unor noi angajti, pentru networking sau pentru a efectua o analiza a pietei. Peste 85% dintre companiile din tara noastra folosesc retelele sociale pentru promovarea companiei, iar mai mult de 50% utilizeaza marketing-ul pe retelele de socializare de cel putin 3 ani.

Dintre aceste firme, circa 50% posteaza aproape zilnic date pe o retelele sociale si considera ca utilitatea acestora pentru companie va creste simtitor in viitorul apropiat. Conform cercetarii de piata, cele mai des folosite retele sunt Facebook cu 93% rata de utilizare, canalul YouTube cu 43% si LinkedIn, 43%.

Studiul a tinut cont de raspunsurile primite de la cateva sute de reprezentanti ai unor firme din tara noastra care activeaza in diferite domenii si vizeaza felul in care abordeaza acestea marketing-ul prin intermediul retelelor de socializare. In jur de 80% dintre respondenti sunt reprezentanti ai unor companii cu venituri anuale care depasesc 10 milioane euro.

Potrivit rezultatelor cercetarii, pentru a se promova in social media, 39% dintre firmele romanesti care au luat parte la studiu au deja in structura lor un birou special destinat comunicarii prin social media. Sefii acestora apreciaza in proportie de 83% ca retelele sociale reprezinta o cale eficienta de a prezenta noile produse si servicii catre clienti.

Tot mai multe companii utilizeaza retelele de socializare pentru promovarea activitatilor ceea ce indica faptul ca multi manageri incep sa constientizeze potentialul acestor canale de comunicare. Cercetarea mai arata ca reteaua de socializare Facebook-ul este utilizata de 9,3 din 10 respondenti, iar platforma Twitter are o rata de utilizare de numai 26%.

Constientizarea importantei social media in randul sefilor de companii se va dubla!

Trebuie spus ca si LinkedIn are deja in tara noastra o rata de utilizare de 41% printre reprezentantii companiilor care au luat parte la acest studiu. Expertii mai sustin ca o mare parte a respondentilor aloca pentru marketingul realizat pe canalele de social media intre 1-5 ore saptamanal, iar cam o treime – peste 10 ore in fiecare saptamana.

In privinta frecventei cu care sunt realizate postarile, circa 49% dintre respondenti au declarat ca posteaza in fiecare zi, 15% intreprind acest demers o data la circa 3 zile, iar 21% saptamanal. Circa 15% dintre respondenti fac aceasta activitate lunar sau o data la cateva luni.

Studiul EY Romania mai arata ca retelele de socializare sunt folosite pentru comunicarea de brand, in proportie de 87%, dar si pentru marketing, in proportie de 85% dintre respondenti. Sondajul indica si faptul ca firmele din tara noastra se indreapta in directia cea buna, iar estimarile specialistilor arata ca constientizarea importantei social media se va dubla, aceasta fiind transpusa in astfel de actiuni.

Potrivit cercetarii, se poate observa o oarecare distanta intre cei 83% care apreciaza ca marketing-ul pe retelele de socializare este unul eficient si competitiv si cei 78% care folosesc aceste retele doar pentru promovarea acitvitatilor companiei in anumite medii.

De asemenea, cercetarea mai arata ca firmele multinationale sunt cele mai avansate in folosirea canalelor de social media, din cauza ca au inteles faptul ca generatia tanara devine tot mai relevanta pentru lumea afacerilor, aici fiind vorba despre clienti consumatori sau noi angajati, mai spun specialistii.

 

Tu pentru ce ai nevoie de servicii de marketing online?

Generare de lead-uri


Marketing 4 Ecommerce

Branding si vizibilitate

 

Sharing is caring!