Logo – istorie si arta
Design-ul de logo a devenit un subiect foarte controversat in domeniul graficii in ultima vreme. Unul dintre profesionistii in domeniul brandingului a afirmat recent ca design-ul unui logo nu este chiar dificil de creat, in timp de altul a afirmat ca logo-urile au murit. Unii au fost de acord, in timp ce altii au ripostat. De unde vine toata aceasta agitatie?
Traim intr-o era a brandurilor, unde brandingul detine teren si este extraordinar de important sa te diferentiezi de concurenta prin toate mijloacele de care ai putea dispune. Da, design-ul de logo este doar una dintre fatetele uriasei puteri pe care o numim identitatea brandului.
Da, un mediu de brand cu un design bun poate comunica intr-o maniera sofisticata fara a avea o prea mare nevoie de un logo. Insa unii “guru ai brandurilor” sau “evanghelisti ai brandurilor” insista in a face declaratii exagerate doar pentru a parea socanti sau originali. Design-ul de logo nu a murit. Avansul de care se bucura tehnologia si industriile in secolul nostru obliga si designul de logo sa evolueze.
Probabil ca toate aceste controverse ar face mai bine sa clarifice de unde vin logo–urile, unde se situeaza in acest moment si incotro se indreapta in viitor.
Legatura cu simbolismul
Istoria design-ului de logo incepe de fapt chiar acolo unde isi are radacinile exprimarea umana. Puterea fundamentala a simbolurilor ramane cel mai important element din design-ul de logo. Un logo are o insemnatate pentru ca ilustreaza secole intregi de semne si simboluri (inclusiv alfabetul) in limbajul uman literar si vizual.
In continuare vom urmari evolutia logo-urilor unora dintre cele mai cunoscute branduri din lume:
McDonald’s
Lego
Lay’s
Discovery Channel
Nestle
Burger King
MTV – Music Television
Amazon
Un logo pe atat de simplu, pe atat de puternic. Un brand in adevaratul sens al cuvantului.
Coca-Cola
Uimitor, logo-ul Coca-Cola nu a avut intotdeauna rosu.