Brandul este confundat adesea cu identitatea vizuala. Definitia cuvantului brand este asemuita, la nivel popular, cu una dintre urmatoarele lucruri: produse de consum, magazinul fizic, bunuri de lux si identitatea vizuala – rebrand-ul cu schimbarea identitatii vizuale

Brand-ul inseamna toate la un loc. Indiferent de tipul de afacere: productie, retail sau servicii, brandul trebuie sa combine la un loc calitatea produselor, integritatea mediului fizic si social si identitatea vizuala. In loc sa ne axam pe design ca fiind primordial, acesta trebuie sa inglobeze la un loc tot ceea ce inseamna afacerea – oamenii care lucreaza cu clientii, arhitectura magazinelor si conceptul.

Un exemplu bun este corporatia “Apple”. Pornind de la nivelul estetic al produselor, pana la aspectul, foarte creativ, al magazinelor si prestarea de servicii, este inglobata ideea in jurul careia este creata corporatia.  Arhitectura unui brand trebuie sa arate, in general astfel:

  Produs

|

Comportament –  Idee specifica afacerii  – Mediul brandului

|

Comunicare

Brandurile solide se bazeaza, in general, pe scheme si calcule complexe, insa cand este stabilita strategia sau constructia unui brand trebuie sa retinem ca brandul in sine trebuie sa poata sa raspunda la urmatoarele intrebari:

 • Organizatia are o idee specifica?
 • Poti explica ce face compania ta si prin ce se diferentiaza de concurenta?
 • Se observa o unitate a mediului intern? (Colegii din companie au aceeasi opinie despre ce este organizatia, ce face aceasta si cum functioneaza?)
 • Mediul extern intelege ce reprezinta compania ta si ce o deosebeste de concurenta?
 • Organizatia ta are un set de elemente vizuale care sa inglobeze raspunsul la toate intrebarile de mai sus?
 • Elementele vizuale sunt folosite intr-un mod potrivit unui sistem foarte limpede si coerent?
 • Designul prezinta chintesenta brandului intr-o forma unica si usor de memorat?
 • Organizatia ta are o arhitectura a brandului clara?

Crearea unui brand de la zero poate duce la doua situatii: reuseste sau nu. Pierzi multi bani sau creezi o afacere puternica.  Dificultatea survine in mentinerea, reimprospatarea sau actualizarea unui brand pentru a il mentine pe piata. Dificultati sunt la tot pasul, cat din investitie este proprice, ce schimbi si care sunt limitele in care trebuie sa te incadrezi?  Aceste probleme sunt la nivel extern. Piedici apar, insa si la nivel intern. Ce implicatii o sa aiba in interiorul firmei rebranding-ul? Angajatii, echipa manageriala, departamentele inteleg ideea de rebranding, o pot implementa de la orice nivel?

Cea mai simpla metoda pentru a afla aceste lucruri vitale pentru functionalitatea brandului sunt chestionarele de opinie. Acestea te ajuta sa ai o imagine clara a perceptiei externe si interne asupra firmei tale – si sunt un punct de plecare solide.

De ce brand – rebrand?

Intrebarea de pe buzele multora este la ce ajuta brandingul de fapt?

 • Permite organizatiei sa comunice celor cu care interactioneaza: cine este, pe ce concepte se axeaza si ce face
 • Incurajeaza organizatia sa transmita mesaje mai coerente si clare
 • Permite celor din mediul extern accesul la o intelegere clara asupra scopurilor si obiectivelor companiei
 • Poate permite companiei sa atraga angajati mai bine pregatiti fata de competitorii lor mai putin cunoscuti
 • Permite o comunicare mult mai eficienta intre departamente
 • Permite companiei sa se faca remarcata pe piata financiara, ceea ce creste pretul actiunilor
 • Poate ajuta la mentinerea afacerii pe piata
 • Incurajeaza clientii sa aiba o atitudine mai ingaduitoare fata de afacere si produsele sale
 • Poate sa eficientizeze stabilirea companiei pe piete noi

Se poate trage concluzia ca daca arhitectura brandului este buna atunci o sa reuseasca neconditionat, insa nu este cu totul adevarat. Putem evidentia cazul firmei “Shell” care si-a reimprospatat identitatea vizuala in functie de cererea pietei – si asta a mentinut-o in top.

Un brand este si ramane puternic daca: nu se demodeaza, nu promite mai mult decat poate oferi afacerea si daca nu il afecteaza scandaluri mediatizate. In cazurile propuse mai sus un brand are nevoie fie de: cosmetizare (schimbarea identitatii vizuale), reinventare (reinceput de la zero) sau schimbare de nume. Toate variantele implica o doza imensa de risc, insa daca reuseste, atunci firma nu doar ca o sa castige mai multa credibilitate, dar este posibil sa evolueze.

Studiu de caz – Asana

Asana este un program de management intern. Aplicatia ajuta la urmarirea progresului in cadrul proiectelor. Tot ce tine de organizarea sarcinilor, comunicare interna si asa mai departe poate fi organizat in program. Cu toate ca Asana are clienti precum Samsug, Pinterest, Tesla, Dropbox, au realizat ca identitatea vizuala a brandului lor nu exprima conceptul de baza al firmei. Au pornit un proces amplu de identificare si rezolvare a problemelor la nivel de brand.

Au gasit probleme de identificare cu ceea ce exprima design-ul si logo-ul firmei, dar si probleme de ceea ce comunica actuala imagine a firmei. Practic, nimic nu exprima ideologia firmei sau ceea ce face programul cu adevarat.

Logo-ul nu exprima nimic, din punctul de vedere al echipei. Nu ingloba nici pe departe serviciile sau ideea in jurul careia era construita toata aplicatia si firma. Asana, pentru echipa, inseamna unitate, comunicare eficienta si rezultate bune. Misiunea lor este sa ajute oamenii sa lucreze mai bine impreuna, fara efort – asa cum specifica pe site-ul lor. Identitatea vizuala, insa nu comunica acest mesaj clar si concis.

Echipa a facut tot proitectul de rebranding intern. Au pornit procesul creativ de la intrebari de tipul “Cine suntem noi? Ce vrem sa transmitem? Care este ideologia noastra?” si “Daca Asana ar fi o persoana, ce fel de persoana ar fi aceasta?”

Raspunsul a venit imediat: Un tip de treaba, gata mereu sa iti raspunda la apel cand ai nevoie si plin de resurse, dar ciudat. Un om pentru care trebuie sa argumentezi “E un om foarte bun, trebuie sa ii dati timp”, atunci cand il introduci unui grup de prieteni. De ce? Comunicare, la aproape toate nivelurile, proasta.

Ei spun ca au luat in considerare schimbarea aspectului mult prea formal, inclusiv la nivelul textelor si fontului. Au vrut sa sparga barierele de rigiditate profesionala si sa adauge identitatii vizuale si functionale principiul lor de baza “Munca este distractiva”.

Echipa a inceput munca de cosmetizare.  Nu s-au gandit, insa ca vor ajunge sa schimbe totul la un nivel atat de amplu. Si-au dorit un logo care inglobeaza principile lor, dar si un design care face asta. Au ridicat probleme precum “Mai colorat si luminos? Cat de colorat si luminos este acceptat? Cat de “amuzanta si jucausa” poate fi tema, dar fontul? Cat de amuzanti putem fi in redactarea textelor?”

Atat de mult incat, daca ai noroc, poti observa un unicorn salbatic urandu-ti o zi buna. Tot conceptul lor de restructurare a brandului s-a format in jurul ideii de “La revedere zile ploioase, bun gasit zile insorite”.

Inainte si dupa
Brand- Rebrand!

Brand- Rebrand! Brand- Rebrand!

 

 

Tu pentru ce ai nevoie de servicii de marketing online?

Generare de lead-uri


Marketing 4 Ecommerce

Branding si vizibilitate

 

Sharing is caring!