In momentul in care pui bazele unei afaceri, continui un proiect cu pasiune sau testezi un nou concept pe piata, este posibil sa nu te gandesti prea mult la proiectarea unui logo. Este de inteles, luand in considerare toate celelalte lucruri de rezolvat. Poate ca logo-ul nu pare a fi atat de important.
Insa a crea un vizual, si in acelasi timp, a aduce ideea ta la viata, comunica despre brandul tau intr-un fel in care cuvintele nu o pot face. Te ajuta sa obtii vizibilitate, incredere si bunavointa de la consumatori. Un logo poate fi imaginea companiei tale. Cel mai adesea, este primul lucru cu care intra in contact un client. Este mai mult decat o imagine, este ceva prin care clientii te recunosc si o baza pentru branding-ul companiei tale. Un logo bine conceput este o modalitate usoara de a transmite identitatea si calitatea afacerii tale.
Cu totii stim logo-ul Nike sau marul de la Apple, M-ul galben pe fundal rosu de la MC Donalds, de fapt, daca stam sa ne gandim la un brand, imediat vizualizam logo-ul. Chiar daca numele de marca nu este integrat in design-ul unui logo, de cele mai multe ori, oamenii recunosc cu usurinta si numesc un brand dupa un logo.
Daca nu esti convins de importanta unui logo, iata aici mai multe motive:
Ofera o identitatea companiei
Un logo nu vinde direct, ci ofera o identitate companiei. Majoritatea oamenilor vor interactiona cu compania pentru prima data prin logo. Fie ca este vorba despre site, de un canal social media, o carte de vizita, fie direct in magazin, prima impresie trebuie sa fie pozitiva. Poate sa spuna lumii cine esti tu ca brand, ce tip de produs sau serviciu vinzi sau ce beneficii oferi consumatorilor. Un logo, folosind indici vizuali precum culori, fonturi, simboluri, forme sau sloganuri, comunica publicului atributele brandului.
Exprima profesionalism si construieste incredere in jurul companiei tale
In momentul in care pui pe picioare o companie noua, cea mai mare provocare este sa obtii clienti, vanzari sau investitori intr-o piata, de cele mai multe ori, suprasaturata. Inainte ca o persoana sa incerce produsul sau serviciul tau, se uita la aspect. O imagine puternica poate inspira pe cineva care nu stie nimic despre companie. Poate castiga incredere si interes. Un logo interesant poate contribui la construirea loialitatii in timp. Pe masura ce afacerea creste, oamenii vor fi deja familiarizati cu logo-ul brand-ului tau. In plus, sa ai un logo ofera o oarecare certificare. Nu exista un business adevarat fara un logo, iar in zilele noastre, clientii au anumite asteptari vis-a-vis de un brand in care isi vor pune increderea.
Ofera o fundatie pentru vizualul brand-ului tau
Dupa ce este proiectat un logo, poti trece cu incredere la alte decizii vizuale, deoarce exista deja o tema legata de culori si fonduri cheie. Va exista, deci, un set de directii pe baza carora se poate construi identitatea vizuala (memorabila) a brand-ului. Astfel, va fi mult mai usor de promovat si de recunoscut pentru clienti si potentiali clienti.
Te diferentiaza de competitie
Exista anumite simboluri reprezentative pentru diverse industrii si produse. Un logo reflecta cine esti, dar ar trebui sa te distinga de ceilalti. Un logo bun ar trebui sa indrazneasca sa fie diferit. Daca este bine conceput, se poate sa devina o emblema a brand-ului tau si sa te diferentieze profund de restul competitorilor de pe piata. De exemplu, Apple, cine s-ar fi gandit initial ca are legatura cu o companie dezvoltatoare tech? Dar prin faptul ca s-a diferentiat, acum marul a devenit o emblema recognoscibila pentru majoritatea populatiei. Un logo creativ poate sa ramana usor in mintea consumatorului.
Te ajuta la crearea de materiale online si offline
Plasarea siglei pe toate produsele si materialele de marketing, in mediile sociale, pe website este o modalitate de a promova, in mod consecvent, brand-ul si mesajul transmis de compania ta clientilor. Astfel, se va crea o unitate vizuala in publicitatea facuta companiei.
Creeaza o conexiune emotionala
Din nou, logo-ul este primul lucru prin care brand-ul tau construieste o conexiune emotionala cu consumatorii. Si… deja stim ca 93% din deciziile de cumparare se fac pe baza perceptiilor vizuale. Acesta este motivul pentru care afacerile au nevoie de o sigla care sa atraga atentia si sa trezeasca o reactie pozitiva din partea clientilor. Daca ei sunt atrasi de logo, este putin probabil sa uite de brand-ul tau. Si daca isi amintesc, cel mai probabil, vor cumpara produsele sau serviciile tale.