▷ Ce este SEO off page si cum te poate ajuta link building-ul?

SEO Specialist
SEO Content Manager

ce este seo off page

Numit deseori si off site, SEO off page are in vedere toate lucrurile care se intampla in afara website-ului tau, dar care sunt strans legate de acesta. Un prim exemplu poate fi un articol de blog care trimite, prin intermediul unui link, catre website-ul afacerii tale.

Acel link are o importanta semnificativa atat pentru utilizator, cat si pentru motoarele de cautare. Ambele entitati primesc informatiile cautate, pe scurt.

Asadar, ce este SEO off page?

SEO off page este o parte extrem de importanta a strategiei SEO deoarece imbunatateste modul in care un website este vazut, in special din punct de vedere al autoritatii, increderii si relevantei in online, pe nisa in care activeaza.

Off page, on page, tehnic – iata ce iti mai putem oferi din sfera SEO!

Ce este optimizarea SEO off page?

💡Ai in vedere si faptul ca – randamentul investitiilor (ROI) aferent SEO poate fi chiar si de pana la 12.2 ori mai mare decat cheltuielile pentru aceste servicii!
optimizare SEO off page

SEO off page nu este un lucru identic cu link building, discutat mai jos. Aceasta confuzie este rezultatul faptului ca marea majoritate a practicantilor SEO nu cunoaste alte moduri de a realiza optimizare off page, rezumandu-se astfel doar la o strategie de linking.

Strategiile complete off page includ, pe langa cea mentionata, si content marketing, punerea la punct a unui brand, social media si nu numai. Teoretic, orice poate fi realizat pe un alt website sau o alta platforma si care are legatura directa cu website-ul tau poate fi considerat optimizare SEO off page.

Optimizare SEO – Off page vs. On page vs. Tehnica

EtapaImplica urmatoarele actiuni de baza:
SEO off pageStrategii de link buildingStrategii de content marketingRecenzii pe diferite website-uri/ platforme/ GooglePrezenta social media
SEO on pageStrategie de continut on-siteOptimizare meta tag-uriOptimizare headingsOptimizare elemente multimedia
SEO tehnicOptimizare viteza websiteStructurarea informatiei de pe websiteArhitectura de link-uri si sitemapCorectare erori tehnice si buget crawling

Acest tabel iti arata clar care sunt diferentele dintre cele trei tipuri de SEO. Implicit, tabelul exemplifica si importanta existentei unui echilibru intre aceste tipuri. O parte SEO nu poate functiona corespunzator si nu poate aduce rezultatele dorite fara prezenta celorlaltor doua parti.

Descopera ce este seo On page!

Ce inseamna link building si cum te ajuta?

💡Ai in vedere si faptul ca – SEO poate reduce costul de achizitie al unui client cu pana la aproximativ 90%!
link building

O strategie de link building are in vedere imbunatatirea calitatii si cresterea numarului de linkuri care trimit catre website-ul tau (sau o pagina a acestuia). Scopul final al unei asemenea strategii este de a arata motoarelor de cautare (Google) ca website-ul tau are o anumita autoritate in mediul online si ca, implicit, merita sa ocupe o pozitie de top in rezultatele cautarilor.

Un aspect important al strategiilor de link building consta in faptul ca acestea sunt practic inutile daca website-ul tinta nu are, de fapt, continut autoritativ sau nu este un website care sa functioneze la nivel optim.

Elementul de baza al unei strategii de link building este backlink-ul. Acesta poate fi nofollow sau do follow, fiecare tip influentand impactul pe care link-ul respectiv il are asupra site-ului tau. Chiar daca nu aplici strategii de SEO off page la nivelul site-ului tau, este indicat sa stii cum functioneaza backlink-urile, deoarece este foarte probabil ca unele articole sau pagini din website sa trimita catre alte platforme.

Ai linkbuilding, dar nu si continut? Ne ocupam noi!

Ce este un backlink?

💡Ai in vedere si faptul ca – articolele sau continutul mai lung primesc aproximativ 80% mai multe backlink-uri spre deosebire de paginile cu putin continut.
ce este backlink

Michael Wood, fondator al Backlinko, considera un backlink un vot – de la alte website-uri pentru al tau. Acel vot este un plus sau un tic verde in agenda Google. Fiecare plus functioneaza ca un semnal pentru Google, semnal care transmite faptul ca site-ul tau este de folos utilizatorilor, ca acestia din urma pot avea incredere in informatiile prezentate si ca acesta este valoros pentru nisa respectiva.

Cu cat ai mai multe plusuri, cu atat Google te pozitioneaza mai sus si mai sus in rezultatele cautarilor – pe scurt, visul oricarui antreprenor sau om de afaceri care stie ce este SEO si apeleaza la serviciile aferente.

Desigur, conteaza si ce fel de backlink primesti. Chiar daca, in teorie, nu ar conta calitatea backlink-urilor, ci doar numarul lor, trebuie sa stii ca acest lucru nu se mai aplica in totalitate in ziua de astazi. Astfel, un link care vine de la un site de incredere si cu o autoritate mare in domeniul tau de activitate este cu mult mai valoros decat unul de pe un website care abia daca apare in rezultatele cautarii.

Ce inseamna nofollow?

💡Ai in vedere si faptul ca – traficul total concentrat spre website-uri este influentat in proportie de aproximativ 54% de catre cautarile de tip organic!
nofollow

Un backlink poate avea asociat un atribut nofollow, sponsored sau do follow. Aceasta particula apare in tag-ul <a href= </a> aferent fiecarui link – practic portiunea de cod HTML care arata unei pagini faptul ca textul respectiv este un link si ca trimite catre o alta pagina. Tag-ul mentionat prezinta particula „rel=” – anume link relation, cu rolul de a defini tipul linkului, mai exact relatia dintre sursa acestuia si resursele aflate la destinatia sa.

Primul tip de relatie este nofollow. Aceasta mentiune spune algoritmului motoarelor de cautare sa ignore link-ul respectiv – practic sa nu il puna la socoteala cand vine vorba de transmiterea de semnale de autoritate, incredere, relevanta si asa mai departe.

Link-urile tip nofollow sunt pur si simplu… text colorat albastru deschis, dupa caz, in functie de website, avand exclusiv rolul de a directiona utilizatorul catre site-ul in cauza, insa nu si de a directiona motorul de cautare.

Ce inseamna do follow?

💡Ai in vedere si faptul ca – mai multe backlink-uri catre o pagina imbunatatesc pozitia in rezultatele cautarii si traficul de tip organic catre pagina respectiva!
do follow

Un backlink de tip do follow este important atat cand apare pe alte website-uri, dar si cand apare pe website-ul tau. Link-urile de acest tip permit motoarelor de cautare sa trimita catre website-ul tau, totodata luand in considerare activitatea link-ului, site-ul pe care se afla si site-ul spre care trimite (al tau) pentru a determina autoritatea, relevanta si asa mai departe.

Un link do follow catre un site autoritativ, de incredere, este benefic pentru orice website. De exemplu, daca scrii un blog si introduci in el cateva link-uri, fie catre Wikipedia sau catre site-uri autoritative din nisa ta, motoarele de cautare vor considera si site-ul tau ca fiind autoritativ.

Pe scurt, daca ai un link care trimite catre o anumita pagina a Forbes.ro, pagina catre care trimite link-ul este luata in calcul atunci cand se determina pozitia website-ului tau in rezultatele cautarii.

Acest aspect este atasat termenului de Link Juice – sau cat de puternic este un backlink pentru un website.

Ai link-uri do follow dar iti lipseste comunicare in social media? Ne ocupam noi!

Este suficient sa faci link building pentru a-ti creste vizibilitatea in online?

💡Ai in vedere si faptul ca – brand-urile care au o strategie de continut (blog) on-page primesc aproximativ 97% mai multe backlink-uri decat cele care nu fac acest lucru.
seo off page The Markers

In niciun caz. Pentru a-ti creste vizibilitatea in online din toate punctele de vedere, ai nevoie de o strategie completa de optimizare SEO, nu doar de SEO off page si mai ales nu doar de o singura parte a unei strategii off page.

Link building poate insemna chiar si 10-20% din vizibilitatea ta online. Astfel, daca apelezi doar la strategiile care includ aceasta practica, renunti voit la 80-90% din vizibilitatea de care ai putea sa te bucuri. Nu este un lucru optim.

Un expert SEO iti poate spune in ce ar trebui sa investesti cand vine vorba de SEO – off page, on page sau tehnic. In functie de bugetul tau, expertul iti poate recomanda sa te concentrezi mai intai pe tehnic si apoi pe on page. Daca exista posibilitati, se vor implementa si strategii off page.

Daca esti de parere ca o asemenea discutie ar putea fi benefica pentru website-ul tau si implicit, pentru afacerea ta, agentia de marketing online The Markers este aici pentru tine! Te asteptam cu servicii complete si integrate de marketing, dar cel mai important cu sfaturi, opinii si pareri care te pot ajuta sa iti imbunatatesti vizibilitatea in online si sa iti dezvolti afacerea!

Afla cum te poate ajuta agentia de marketing The Markers!

Esti all in
cu noi?

Ia legatura cu noi si lasa-ne sa preluam provocarea ta!

Toti partenerii nostri beneficiaza gratuit de un audit al performantei propriilor site-uri (Conversion Rate Optimization) dedicat cresterii experientei utilizatorilor (UX) si a ratelor de succes.