Ce trebuie sa stii despre analiza competitiei ▷ parte esentiala a unui serviciu SEO!

SEO Specialist
SEO Content Manager

analiza competitiei - serviciu SEO

Orice afacere, indiferent de domeniul in care activeaza, trebuie sa-si analizeze competitia. Ce produse comercializeaza competitorii, ce preturi practica, ce politici de retur au? Ar trebui sa stii raspunsul la aceste intrebari.

Totusi, nu trebuie sa uiti faptul ca piata trebuie analizata din toate punctele de vedere. Mai exact, daca apelezi la un tip de serviciu care are rolul de a-ti creste vanzarile, trebuie sa analizezi competitia prin prisma acestui serviciu.

Exemplul de astazi este clar – apelezi la un serviciu SEO. Ce trebuie sa faci – sau mai bine zis, ce ar trebui sa faca specialistul sau departamentul SEO angajat? Simplu, ar trebui sa realizeze o analiza detaliata a competitiei din punct de vedere a bunelor practici si strategiilor SEO aplicate.

Pentru ca este important sa stii ce se intampla cu banii tai, in articolul de astazi, specialistii The Markers iti vor spune cu exactitate ce implica analiza SEO a competitiei in vederea imbunatatirii vizibilitatii website-ului tau in motoarele de cautare!

SEO implica gasirea unei solutii mai bune, nu duplicarea unei strategii

Pentru inceput, este vital sa intelegi faptul ca un specialist SEO ar trebui cel putin sa incerce sa gaseasca o solutie mai buna, mai eficienta decat cea implementata de competitie. Astfel, analiza SEO a pietei in care activezi trebuie realizata la nivel extensiv, facandu-se astfel un rezumat al strategiilor SEO aplicate/implementate.

Concluzia analizei se materializeaza intr-o strategie de promovare SEO care implica utilizarea tuturor punctelor forte utilizate de competitie, dar imbunatatite – si totodata utilizarea punctelor forte care nu sunt inca aplicate de competitie.

In acelasi timp, o strategie SEO nu este niciodata completa – algoritmul este intr-o continua schimbare; motiv pentru care analiza SEO a competitiei trebuie realizata frecvent.

Analiza arhitecturii – experienta utilizatorului este vitala

Mereu exista lucruri pe care le poti imbunatati la website-ul afacerii tale, mai ales daca abia incepi sa beneficiezi de optimizare SEO. Astfel, specialistul pe care il angajezi va trebui sa arunce o privire la arhitectura website-urilor competitiei, precum si la paginile prioritizate de acestia.

Intr-adevar, acest lucru este 100% posibil in domeniul SEO. Vrei sa afli daca un website are o arhitectura pusa la punct prin intermediul unui sitemap? Simplu, adauga „sitemap.xml” dupa adresa website-ului in bara de cautare.

Astfel, un expert SEO va putea realiza urmatoarea analiza:

  • Robots.txt si harta/arhitectura website-ului – aceste fisiere, care pot fi accesate din bara de cautare a unui browser, pot arata unui specialist prioritatea de care anumite pagini au parte. Astfel, acesta poate determina explicit care sunt cuvintele cheie si paginile prioritizate de competitie. Apoi, specialistul poate analiza pozitia paginilor respective in rezultatele cautarii, observand astfel daca strategia implementata de competitie are intr-adevar succes;
  • Breadcrumbs – o parte mai complicata a analizei competitiei este analiza breadcrumbs. Acestea permit specialistului care ofera un serviciu SEO sa vada traseul pe care il parcurge un utilizator cand navigheaza website-ul competitiei – inclusiv cuvintele utilizate de acestia pentru a ajunge acolo.

Modalitatile de analiza a arhitecturii unui website reprezinta exemplul perfect pentru care un specialist SEO trebuie sa aiba si cunostinte tehnice. Informatiile pe care acesta le poate capata de pe urma unei asemenea analize imbunatatesc semnificativ eficienta oricarui serviciu SEO pe care il ofera – implicit eficienta afacerilor care se bucura de serviciul respectiv.

Analiza continutului – utilizatorul este „agentul” final

Cand vine vorba de continut, probabil stii bine faptul ca acesta trebuie creat strict pentru utilizator, nu pentru motoarele de cautare. Google este entitatea care impinge continutul optim catre utilizator. Un exemplu in acest caz ar fi faptul ca algoritmul Google arunca un ochi si asupra timpului petrecut de utilizator pe o anumita pagina.

Astfel, poti publica continut care este clasat timpuriu in prima pagina Google, dar care va ajunge rapid la coada clasamentului daca utilizatorul nu are parte de o experienta placuta si apasa butonul Inapoi la cateva secunde dupa accesarea paginii.

Asadar, specialistul care iti ofera un serviciu SEO va avea in vedere urmatoarele lucruri, privind continutul competitiei:

  • Aspecte importante, dar omise, fara raspuns, din continutul competitiei. Un articol de blog sau o pagina specifica de produs trebuie sa prezinte relevanta topica si sa ofere utilizatorului toate informatiile de care acesta ar putea nevoie. Pentru a invinge competitia, trebuie sa oferi acestuia informatiile pe care nu le poate gasi in alta parte;
  • Aspecte irelevante, care nu ajuta utilizatorul, din continutul competitiei. Atat articolele tale, cat si ale competitiei ar putea include aspecte irelevante, fara utilitate pentru utilizator. Ele vor trebui eliminate;
  • Usurinta de utilizare, claritatea si accesibilitatea paginii continutului competitiei. Unde se afla raspunsurile la intrebarile cu adevarat importante? Acestea trebuie scoase la inaintare, iar analiza continutului competitiei iti poate da de inteles pe ce informatii ar trebui sa pui si tu accentul. De exemplu, exista text cu format bold? Daca da, specialistul care iti ofera un serviciu SEO trebuie sa analizeze informatia respectiva si sa determine daca aceasta parte a strategiei ar trebui urmata si de pagina website-ului tau.

Scopul final al specialistului SEO este de a te ajuta sa creezi pagini de continut mai bune ca ale competitiei. Acest lucru poate implica eliminarea de text – anumite paragrafe fara rost -, reorganizarea paragrafelor, alaturarea unor paragrafe distante intr-un paragraf care compara doua aspecte si multe altele.

Analiza competitiei este un pas complex, deseori necesar

In Romania, analiza competitiei poate fi putin mai simpla, in principal datorita faptului ca majoritatea afacerilor din mediul online nu sunt foarte dezvoltate, strategiile SEO aplicate fiind de baza in cele mai multe cazuri.

Totusi, daca activezi intr-un domeniu competitiv si vrei sa fii sigur ca ajungi pe primele pozitii din rezultatele cautarii, o astfel de analiza este absolut necesara. O strategie de baza te poate aduce pe prima pagina Google, dar o strategie bazata pe analiza frecventa a competitiei iti poate oferi in dar pozitiile fruntase.

Aici intra in scena specialistii The Markers, pregatiti 100% sa-ti ofere un serviciu SEO care sa scoata paginile website-ului tau din anonimat. Vom pune la punct o strategie SEO de baza pe care o vom completa mai apoi in functie de rezultatele analizelor realizate – fie ca este vorba despre problemele gasite in urma auditului gratuit initial, fie ca este vorba despre imbunatatiri pe care le putem aduce website-ului tau in urma analizei competitiei.

Nu mai sta pe ganduri – daca ai nevoie de servicii SEO, programeaza o intalnire cu specialistii departamentului SEO chiar acum!

Esti all in
cu noi?

Ia legatura cu noi si lasa-ne sa preluam provocarea ta!

Toti partenerii nostri beneficiaza gratuit de un audit al performantei propriilor site-uri (Conversion Rate Optimization) dedicat cresterii experientei utilizatorilor (UX) si a ratelor de succes.