Ai ajuns pe prima pagina Google ▷ acum ce faci? SEO marketing este raspunsul!

SEO Specialist
SEO Content Manager

SEO marketing

Dupa cum bine stii din articolele noastre cu si despre optimizare SEO publicate pana acum, optimizarea pentru motoarele de cautare are in vedere trei aspecte esentiale – on-page, off-page si tehnic. Acestea au rolul de a-ti face website-ul cat mai atractiv cu putinta in fata motoarelor de cautare – dar si utilizatorilor -, implicit de a-l pozitiona cat mai sus in rezultatele cautarii.

Asadar, in urma unei strategii de SEO marketing corespunzatoare, paginile website-ului tau au ajuns pe prima pagina Google. Trebuie sa sarbatoresti, nu-i asa? Desigur, o pozitie buna in SERPs dupa cateva luni de la implementarea strategiei este un semn foarte bun, inclusiv un motiv de sarbatoare. Totusi, nu marcheaza nicidecum sfarsitul strategiei SEO.

Sa fii pe prima pagina Google nu va conta foarte mult daca nu ai in vedere alte doua metrici deseori omise, in special de incepatori – anume engagement rate si bounce rate, care pot fi analizate in detaliu in Google Analytics.

Utilizatorii iti gasesc website-ul, dar trebuie sa si petreaca timp pe acesta

Autoritatea si credibilitatea unui website este castigata prin mai multe actiuni. Un impuls sanatos il ofera strategiile uzuale de optimizare on-page si off-page, precum si adaptabilitatea platformei la dispozitivele mobile, printre altele.

Totusi, dupa ce ai iesit din a doua pagina Google, devine mai dificil sa cresti coeficientul de credibilitate al website-ului tau, mai ales atunci cand ai un magazin online si principala ta sursa de trafic sunt paginile de produs sau servicii.

Ce faci, in aceasta situatie, pentru a:

  • Creste traficul pe website si implicit comunica motoarelor de cautare ca acesta este relevant?
  • Imbunatati engagement si bounce rate, metrici care arata motoarelor de cautare ca utilizatorii gasesc ceea ce cauta pe website-ul tau?
  • Mentine o pozitie fruntasa sau cel putin buna in prima pagina a SERPs?
  • Convinge utilizatorul sa treaca de la stadiul de documentare la cel de achizitie folosind magazinul tau online?

Raspunsul este unul foarte simplu – apelezi la acel aspect din sfera SEO marketing care este deseori omis, dar care este vital pentru autoritatea si increderea de care se bucura website-ul tau!

Este vorba despre continut scris, despre articole bine puse la punct, despre o pagina de blog pe website-ul magazinului tau online care sa ofere utilizatorilor sfaturi, recomandari si informatii care sa creasca sansele unei conversii!

O pagina de blog pusa la punct ca la carte va imbunatati acele doua metrici mentionate anterior – engagement si bounce rate. Cu cat sunt mai bune aceste metrici, cu atat Google va vedea website-ul tau mai autoritativ, de incredere!

Nu spunem noi ca ai nevoie de articole de blog, o spun statisticile

Daca vrei sa imbunatatesti constant magazinul tau online, vei afla – sau poate deja stii – ca statisticile sunt cel mai bun prieten al tau. Chiar si cele generaliste sunt de ajuns pentru a-ti arata cat de importante sunt articolele de blog pentru dezvoltarea afacerii tale.

  • Peste 80% dintre utilizatori si potentiali clienti cauta informatii, se documenteaza inainte de a realiza o achizitie intr-un magazin online.

Astfel, daca website-ul tau ofera utilizatorului toate informatiile de care acesta are nevoie pentru a realiza o achizitie (recenzie detaliata a unui produs sau un ghid de achizitie pentru un tip de produse, de exemplu), cresc sansele ca acesta sa realizeze achizitia in magazinul tau online si nu in cel al competitiei care poate are deja articole de blog si informationale.

  • In medie, doar 1.62% din click-urile realizate pe un magazin online se transforma in achizitii.

In alte cuvinte, ai nevoie de orice tip de ajutor la care poti apela. Mai exact, trebuie sa oferi utilizatorului cat mai multe motive pentru a achizitiona un produs sau un serviciu. Din moment ce informatia este putere, este foarte posibil ca sfaturile, recomandarile si informatiile in general sa fie suficiente pentru a creste rata de conversie.

Astfel, un blog iti ofera sansa de a atrage cu pana la 56% mai mult clienti! Aceasta este singura statistica de care ai nevoie pentru a da startul unui blog in magazinul tau online chiar acum!

De la documentare la achizitie – ce trebuie sa ai in vedere?

Poate parea simplu sa pui la punct un blog, sa scrii cateva articole informationale si sa oferi sfaturi de achizitie unui potential client. Totusi, acest aspect de SEO marketing nu este foarte usor de gestionat. Inca este nevoie de elementele principale SEO – cercetare cuvinte cheie, analiza competitiei, optimizarea on-page a fiecarui articol in parte si utilizarea de elemente vizuale (poze, video).

Totusi, de departe cel mai important aspect este timpul si importanta pe care le aloci unui articol de blog. Nu este de ajuns sa incarci o pagina cu informatii pe care tu le consideri relevante. In schimb, un anumit articol trebuie sa fie structurat in asa fel incat sa ofere utilizatorului toate raspunsurile de care ar putea avea nevoie.

  • In primul rand, trebuie sa-ti cunosti bine domeniul sau sa ai aproape pe cineva care poate produce sau verifica articolele scrise pentru blogul magazinului tau online. Este extrem de important sa arati faptul ca ai cunostintele necesare pentru a oferi sfaturi si recomandari;
  • Apoi, trebuie sa pui la punct o strategie de continut cuprinzatoare pentru a acapara cat mai multe cuvinte cheie, in acelasi timp pentru a oferi utilizatorului informatii privind fiecare produs sau tip de serviciu pe care il oferi;
  • Evident, trebuie sa cunosti foarte bine publicul tinta al afacerii tale, precum si intentia de cautare a acestora. Ar fi mult prea simplu sa scrii articole cu titlul „de ce este bine sa cumperi produsul meu”, dar acestea nu transmit nimic unui potential client.

Aceasta ar fi… doar fundatia unei strategii SEO marketing care are in vedere exploatarea unui blog (aferent unui magazin online). Exista foarte multe lucruri care tin de optimizarea SEO si pot duce un articol pe prima pozitie din SERPs, chiar daca paginile tale de produs nu sunt inca acolo.

De exemplu, un articol informational bine pus la punct are sanse mari de a fi oferit ca raspuns principal, cu un paragraf extras din text, chiar in topul rezultatelor – este vorba despre Featured Snippets care indica faptul ca Google iti utilizeaza articolul pentru a oferi un raspuns la obiect cautarii specifice unui utilizator.

Evident, acest lucru cantareste foarte mult in ochii utilizatorului, mai ales atunci cand raspunsul oferit de un articol pe magazinul tau online este deasupra paginilor sau articolelor competitiei sau brandurilor de renume in domeniu.

Nu este usor sa scrii un articol, nici sa-l optimizezi

A scrie este usor. A scrie un articol de blog informational, care sa denote autoritate si incredere si care sa fie totodata optimizat corespunzator pentru o strategie SEO marketing este putin mai dificil.

Ai nevoie, in primul rand, de un specialist SEO alaturi care poate gasi cuvintele cheie potrivite pentru articolele tale. De exemplu, vrei sa eviti optimizarea a doua pagini pe acelasi cuvant cheie, lucru pe care foarte multe magazine online inca il fac. Astfel, pagina produsului X va fi optimizata pe cuvantul cheie general aferent, in timp ce articolul informational sau ghidul de cumparare pentru acelasi produs va fi optimizat pe un cuvant cheie din aceeasi sfera, dar secundar, tip long-tail, care raspunde mai degraba cautarilor care cer informatii si nu produse in rezultate.

Continutul calitativ este modul in care depasesti competitia!

Un magazin online care va genera, cu siguranta, trafic, in functie de nisa. Totusi, un blog incarcat cu articole informationale, sfaturi, ghiduri de achizitie, noutati aferente nisei si nu numai poate genera mult mai mult trafic.

De exemplu, mai multe surse din online spun ca ai nevoie de peste 100 de vizitatori unici zilnic numai pentru a observa statistici importante, nicidecum pentru a realiza o vanzare. Totodata, magazine online cu vechime de peste 6 luni pot avea chiar si doar 15-20 de vizitatori zilnic si doar cateva vanzari pe luna.

In schimb, daca investesti timp si resurse intr-o pagina de blog, 10-15 articole informationale pot fi suficiente pentru a genera chiar si peste 500 de vizitatori unici lunar – din prima jumatate de an de activitate a magazinului tau online. Desigur, trebuie sa ai in vedere nisa/domeniul si nivelul de competitie – dar traficul organic poate fi imbunatatit semnificativ cu SEO marketing concentrat pe articole/blog.

Vrei sa afli mai multe despre SEO marketing, dar mai ales despre cum te pot ajuta specialistii The Markers sa pui la punct o pagina de blog ca la carte? Tot ce trebuie sa faci este sa programezi o intalnire cu noi – expertii departamentului SEO iti vor oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a sti, cu siguranta, ca ai nevoie de o strategie SEO cu adevarat completa!

Are you all in
with us?

Contact us and let us take over your challenge!

All our partners benefit from a free performance audit for their site (Conversion Rate Optimization) that aims at enhancing the user experience and the success rates.