De obicei, companiile de marketing vor sa ajunga la cat mai multi oameni, adica la o audienta cat mai mare, pentru a obtine cel mai bun profit, nu?
Ei bine, la momentul actual, Millenials reprezinta cel mai mare grup de consumatori, iar Baby Boomers au cei mai multi bani de cheltuit, insa puterea generatiei Z este in crestere.
Un raport recent, realizat de Bloomberg, arata ca acesti tineri, unii aflandu-se deja pe piata muncii, au un venit disponibil de 360 de miliarde de dolari, o suma ce nu este de ignorat.
Iar cu trecerea anilor, veniturile acestor tineri vor crestere substantial.
Deci nu rata startul! Specialistii in marketing se afla deja in cautarea celor mai bune metode de a promova afacerile, astfel incat sa fie pe placul generatiei Z, deoarece metodele traditionale de marketing nu functioneaza cu ei. Aceasta generatiei gandeste si cheltuieste banii diferit.
Ce este generatia Z?
Cand spunem generatia Z, ne referim la oamenii nascuti intre 1997 si 2012. Deci, la momentul actual, vorbim despre preadolescenti, adolescenti si tineri adulti.
Acesti tineri au crescut folosind tehnologia si internetul. Ei sunt cei mai activi pe retelele de socializare, iar cumparaturile online sunt ceva absolut normal pentru ei, facand aste de la varste fragede.
Exista caracteristici ale generatiei Z la care nu te-ai fi asteptat!
Sunt loiali
Contrat asteptarilor marketerilor, acesti tineri nu sunt atat de volubili. Ei se dovedesc a fi de multe ori loiali doar unor anumite marci, alegerile acestora bazandu-se pe mai multe perceptii personale.
De fapt, un raport al IBM Institute for Business Value si al National Retail Federation, a dezvaluit cateva aspecte interesante privind generatia Z:
Acest lucru arata ca isi doresc si sunt capabili sa creeze si sa pastreze relatii cu marcile preferate.
Din acest motiv, afacerile ar trebui sa isi intareasca baza de clienti ce fac parte din generatia Z, deoarece se pot dovedi ca fiind clienti loiali, ce vor ramane alaturi de brand pe perioade lungi de timp. Te-ai gandit pana acum la aceasta generatie ca la viitori clienti?
Parerea lor conteaza
Avand in vedere intervalul de varsta al acestei generatii, majoritatea nu sunt adulti si locuiesc impreuna cu familia.
Cu toate acestea, modul in care bugetul familiei este cheltuit ia in considerare destul de mult preferintele acestor tineri.
💡 Acestia au cea mai mare influenta asupra urmatoarelor categorii: alimente si bauturi ( 77% ), mobilier (76%), bunuri de uz casnic (73%), calatorii (66%) si mesele in oras (63%). |
Surprinzator, nu-i asa? Te-ai gandit vreodata ca afacerea ta ar putea fi influentata atat de mult de aceasta generatie?
Cum iti poti marketa afacerea pentru a ajunge la generatia Z?
Regula de baza este aceeasi. Cunoaste-ti clientul!
Ia-ti timpul necesar pentru a intelege in profunzime fiecare aspect legat de convingerile, perceptiile, preferintele lor, ce ii respinge, provocarile si nevoile acestora, ce asteptari au de la firme – iar acest lucru se aplica pentru orice public tinta ai avea.
Alege cu atentie platformele pe care vrei sa te conectezi cu publicul tau
Probabil ti-ai dat deja seama ca cea mai buna metoda de a ajunge la generatia Z este prin social media.
Fiecare platforma de social media este privita si utilizata de catre tineri in moduri diferite. De exemplu:
- Instagram pentru postari care sa inspire;
- Snapchat pentru momentele de zi cu zi;
- Facebook pentru stiri si grupuri;
- TikTok pentru distractie și trenduri;
- LinkedIn pentru continut axat pe cariera;
- YouTube pentru continut video si muzica.
Opinia ca adolescentii au renuntat la Facebook si au trecut pe alte platforme pare sa nu fie in intregime adevarata. Conform Statista, atunci cand sunt intrebati care este cea mai importanta aplicatie pentru ei, inca exista foarte multi adolescenti care folosesc destul de mult Facebook, insa o plaseaza mai jos decat Instagram sau Tik Tok.
Aceste statistici sunt destul de relevante atunci cand decizi pe ce platforme sa iti indrepti atentia si eforturile de marketing. Daca vrei sa te conectezi cu aceasta categorie demografica, atunci opteaza pentru Instagram. Cu aceasta aplicatie sansele de a avea conversii cresc substantial.
Continutul trebuie sa fie scurt si personalizat
Cand te adresezi tinerilor, personalizarea continutului este cheia succesului!
Bineinteles ca toti potentialii clienti raspund mult mai bine unui continut personalizat, insa tinerii sunt mult mai receptivi la acesta.
De asemenea, tinerii sunt mai receptivi la postarile cu putin text, ce este impartit in paragrafe sau sub forma de lista. Durata de atentie este in medie de aproximativ 8 secunde pentru adulti si chiar mai scurta pentru tineri.
Deci, concentreaza-ti continutul astfel incat sa fie scurt si concis, dar suficient de interesant pentru a-i captiva! Stii cum se spune, esentele tari se tin in sticlute mici!
Personalizarea este mai usoara pe unele canale de marketing decat pe altele. De exemplu, in e-mail marketing, poti include numele abonatilor, precum si date legate de acestia, cum ar fii faptul ca au mai comandat produse sau ca au mai apelat la serviciile companiei tale.
Flexibilitatea este cheia
Spre deosebire de celelalte generatii, adolescentii nu sunt cei mai mari fani ai publicitatii online, in special cea de pe retelele sociale. Avand in vedere acest lucru, campaniile trebuie create astfel incat sa transmita continut relevant, valoros, care sa nu fie centrat pe vanzare.
Incearca sa stabilesti relatii bazate pe incredere, care pe viitor vor deveni profitabile pentru compania ta. Pentru a le castiga increderea trebuie sa fii deschis cu privire la scopul tau, iar comportamentul tau trebuie sa respecte toti utilizatorii, deoarece Gen Z pun foarte mult accent pe egalitate.
Secretul unor strategii de succes este flexibilitate. Urmeaza trendurile si convingerile populare care circula pe internet. Astfel nu vei da niciodata gres!
Adapteaza-ti afacerea la dispozitivele mobile
Principalul dispozitiv utilizat de catre generatia Z este telefonul smart. Ei s-au adaptat astfel incat sa integreze aceste dispozitive in toate activitatile lor de zi cu zi. Deci se asteapta ca marcile sa le ofere informatii si servicii instantaneu. Adica totul sa fie la o atingere de ecran distanta!
💡Acestia sunt susceptibili la doua sindroame sociale: FOMO (Fear Of Missing Out) si FOLO (Fear Of Living Offline), tinerii pot petrece pana la noua ore pe zi pe media online. |
Adesea, isi vor verifica conturile de pe retelele sociale de 100 de ori (sau mai mult) pe zi, dependenti de satisfactia pe care o primesc din continutul pe care il urmaresc si il posteaza online.
Asadar, poti valorifica aceste lucruri optimizandu-ti site-ul pentru a fi compatibil cu dispozitivele mobile si fiind activ online –posteaza regulat, ofera informatii relevante, promoveaza-te si interactioneaza cu oamenii!
Continua sa citesti si descopera cum generatia Z foloseste 3 dintre cele mai populare platforme online!
Cum spuneam, informatia ca Facebook „a murit” nu este adevarata. Chiar daca generatia Z nu foloseste in mod activ aceasta aplicatie, adica nu mai incarca si nu distribuie continut, cum sunt fotografiile sau videoclipurile, ei inca folosesc aceasta platforma pentru a cauta stiri, pentru grupuri sau evenimente.
Cu alte cuvinte, Facebook a devenit mai mult un hub pentru informatii de actualitate si pentru a interactiona intr-un mod organizat cu alti oameni. Foarte multi fac parte din grupuri dedicate diferitelor subiecte si interese, cum sunt cele pentru pasionatii de masini, de arta, de muzica, de haine etc.
Ca afacere poti profita de acest lucru promovandu-te chiar pe nisa ta!
Este locul unde tinerii vin sa se inspire. Ei urmaresc persoane publice, influenceri, dar si locatii si destinatii. Generatia Z detine cel mai mare numar de utilizatori de Instagram, fiind urmati de catre Millenials. Din utilizatorii totali ai celor doua generatii, conform Statista, avem 63% generatia Z, comparativ cu 47% Millennials.
Acesti tineri pun foarte mare accent pe estetica, fotografiile si videoclipurile trebuie sa fie cat mai clare, de o rezolutie cat mai inalta, feed-urile lor, dar si ale celorlati, trebuie sa fie mereu cat mai placute din punct de vedere vizual. Pentru pozele de calitate mai slaba folosesc story-urile sau alte aplicatii, precum Snapchat.
Acestia pun accentul pe detalii, folosesc hashtag-uri, locatii, stickere, efecte sonore, filtre. Asadar, ca firma, contul tau pe aceasta platforma trebuie sa respecte aceste aspecte, deoarece risti sa fii catalogat ca si irelevant.
De asemenea, Instagram a inceput sa fie utilizat si ca motor de cautare. Deci numele, biografia, adresa, descrierile, si hashtag-urile nu ar trebui sa lipseasca niciodata de pe profilul afacerii tale!
YouTube
Generatia Z este cea care petrece cel mai putin timp in fata televizorului, iar YouTube, putem spune, ca a devenit un inlocuitor de televizune.
Pe langa divertisment, adica videoclipuri amuzante si muzica, tinerii cauta review-uri, tutoriale si vloguri pentru a vedea experienta altora. Multe din lucrurile pe care aceasta generatie le stie au fost invatate de pe YouTube. Surprinzator, nu-i asa?
Profita si tu de popularitatea acestui canal pentru a ajunge la publicul tinta. Fa un tur al afacerii tale, arata-le cum sunt fabricate produsele tale, prezinta-le cum se foloseste, colaboreaza cu vlogeri pentru a-ti prezenta produsul. Sunt atat de multe lucruri pe care le poti face. Trebuie doar sa fii creativ!
Acum ca ai aflat toate aceste lucruri despre generatia Z, ai inteles cum ar trebui sa iti creezi strategia de continut online?
1. Nu uita ca generatia Z nu este atrasa de mesajele publicitare. Fii creativ si ofera continut relevant!
2. Fii natural! Nu incerca sa urmezi unele trenduri online daca acestea nu au legatura cu afacerea ta, pastreaza-ti autenticitatea.
3. Fii concis! Ai mai putin de 8 secunde pentru a capta atentia.
4. Fii prietenos! Utilizeaza emoticoane, emoji si stickere chiar si in text.
5. Posteaza frecvent. Cu atat de mult continut online, poti fi usor uitat. Distribuie frecvent continut pe toate canalele de social media pe care se afla publicul tau tinta.
6. Fii haios! Tinerii apreciaza foarte mult umor in care se regasesc, care este „relatable”.
7. Nu exploata datele personale! Fii transparent si dezvaluie intotdeauna ce date colectezi despre oameni. Tinand foarte mult la datele lor private, ai in vedere ca membrii generatiei Z nu sunt fanii campaniilor de remarketing agresive.
Marketing ce se concentreaza pe generatia Z este o modalitate buna de a ajunge din timp la urmatoarea categorie de consumatori care vor avea putere pe piata.