▷ Publicul tinta: ce este si cum il gasesti

SEO Specialist
Content Writer

public tinta

Strategiile tale de marketing nu sunt eficiente? Te-ai intrebat vreodata care este cauza? Ei bine, unul din cele mai des intalnite motive este identificarea gresita a publicului tinta.

Era marketingului digital este reprezentata, in principal, de oportunitatile nenumarate de care se bucura antreprenorii. Cu toate acestea, mediul digital este suprasaturat si poti deveni irelevant incredibil de usor. O planificare atenta, strategica, a activitatilor de marketing este esentiala pentru succesul tau si al afacerii tale!

Afla cum te poate ajuta The Markers sa-ti gasesti publicul tinta!

Ce este un public tinta?

Publicul tinta este grupul de persoane care prezinta cea mai mare sansa/dorinta de a cumpara produsele sau serviciile tale. Persoanele din grupul tinta impartasesc un set de caracteristici comune. Pe baza caracteristicilor care definesc acest grup iti dezvolti strategia: de la denumirea produselor sau serviciilor, la tonul vocii pe care il folosesti atunci cand comunici cu potentialii cumparatori si pana la metodele si retelele prin care ajungi la ei.

Primul pas este segmentarea pietei. Acest lucru il faci pentru a determina cat mai specific care sunt persoanele care se incadreaza in grupul vizat de tine.

Pentru a realiza portretul robot al persoanelor care fac parte din acest grup tinta incepi simplu cu datele demografice. Acestea sunt informatii generale, precum:

  • Genul;
  • Varsta;
  • Profesie;
  • Venituri lunare;
  • Nivelul de educatie;
  • Starea civila.

Chiar daca aceste informatii nu ofera o imagine foarte clara asupra publicului tinta, ele pot fi totusi un avantaj. De exemplu, daca stii care este venitul mediu lunar, poti estima daca grupul vizat de tine isi permite sau nu produsele sau serviciile comercializate de afacerea ta.

Daca stii pe ce platforme de socializare isi petrec cel mai mult timp, dar si ce profesie au, poti folosi aceasta informatie pentru a determina unde si cand este cel mai bine sa postezi anunturile pentru a fi vazute de cat mai multi oameni.

💡 Segmentarea, indiferent de tip, ajuta afacerile (sau departamentul de marketing) sa invete mai mult despre audienta/potentialii clienti ai afacerii.

Segmentarea psihografica se bazeaza pe factori precum stilul de viata, statutul social, activitatile, opiniile si interesele persoanelor. De exemplu, daca stii despre clientii tai ca sunt cinefili iti poti directiona eforturile de marketing in aceasta zona.

Prin segmentarea geografica sunt determinate zonele in care publicul tinta traieste. De exemplu, daca pana acum ai vizat persoane care locuiesc in zone de munte (indirect), iar tu comercializezi barci, este posibil ca produsele sa nu fie atat de populare si vanzarile lunare sa nu se ridica la asteptarile tale.

💡 Procesul de segmentare realizat cu succes duce la posibilitatea de a crea un mesaj de brand care sa rezoneze cu preferintele, dar mai ales cu nevoile potentialilor clienti.

Datele privind segmentarea comportamentala sunt bazate pe interactiunile consumatorului cu marca. Aceste informatii sunt necesare pentru a retargeta (prin reclame sau campanii publicitare) sau a remarketa (prin e-mail marketing) clientii.

Prin segmentarea publicului tinta iti poti reduce cheltuielile si creste rata de retinere, deoarece stii cui, cum si cand sa te adresezi.

Poate fi destul de dificil sa faci acest lucru pe cont propriu. Cea mai buna idee este de a cere ajutorul unei agentii de marketing digital, deoarece expertiza lor in domeniu va face diferenta!

Cum gasesti publicul tinta?

ce este un public tinta

Dupa ce ai urmat pasii de mai sus si ai segmentat publicul tinta, poti aplica urmatoarele metode pentru a crea o imagine si mai clara a acestuia, pe baza caruia iti poti pune la punct o strategie mult mai bine directionata si eficienta.

Utilizeaza instrumente de cercetare a pietei

Exista mai multe instrumente de cercetare a pietei ce sunt disponibile online. Google Analytics este o optiune care poate fi deosebit de utila in identificarea publicului tinta.

Un alt instrument excelent este Planificatorul de cuvinte cheie al Google AdWords. Acest instrument iti permite sa introduci un potential cuvant cheie sau o expresie si sa vezi care este frecventa de cautare a acestuia, dar si alte cuvinte cheie si cuvinte asociate.

Iata tot ce trebuie sa stii despre noul Google Analytics – GA4!

Efectueaza sondaje si cercetari de piata

Aceste doua metode sunt surse excelente de date despre publicul tinta. Google Forms este un instrument foarte folositor pentru a distribui sondaje publicului tinta.

Configureaza Google Alerts

Cu ajutorul acestui serviciu oferit de Google, poti primi notificari pe e-mail ori de cate ori un anumit termen, precum numele produsului tau sau chiar al concurentei, este mentionat online. Aceasta poate fi o modalitate eficienta de a ramane la curent cu toate conversatiile relevante care au loc in industrie.

Colaboreaza cu o agentie de marketing digital

O agentie de marketing digital este specializata in identificarea publicului tinta si in crearea unor strategii eficiente. Cu ajutorul specialistilor iti poti atinge obiectivele setate si nu numai.

Nu te rezuma doar la una din metodele mentionate mai sus. Combina-le pentru a putea identifica publicul tina astfel incat sa creezi continutul potrivit pentru campaniile si strategiile tale de promovare.

Care sunt tipurile de public tinta?

tipuri public tinta

Publicul principal: este format din persoanele care vor fi interesate de produsul sau serviciul pe care il vinzi. Acest public este format din consumatorii pe baza preferintelor carora sunt luate decizii privind aspecte precum: design, tonul vocii, canale social media sau alte decizii legate de strategia de marketing.

Publicul secundar: este format din persoane care nu sunt interesate in mod direct de produsul sau serviciul tau, insa detin un cuvant important in luarea deciziei de cumparare. In acest caz, cel mai bun exemplu sunt parintii (ca public secundar) si copii (ca public primar), iar produsul promovat este o jucarie.

Evident ca promovarea catre adulti a unei jucarii nu are acelasi efect ca atunci cand mesajul ajunge direct la persoana care va folosi produsul, adica la copii, chiar daca acesta va fi cumparat de parinti.

Importanta acestei categorii de public este reprezentata de influenta pe care o are asupra publicului principal. Publicul principal are, de foarte multe ori, cuvantul final in privinta deciziei de cumparare.

💡 Facebook este una dintre cele mai utilizate platforme social media (aproape 2 miliarde de utilizatori zlinic) – astfel, aceasta reprezinta oportunitatea perfecta de a determina publicul tinta al afacerii tale.

Cum arata un exemplu de public tinta?

Reunind toate informatiile obtinute, un esantion de public tinta ar putea arata astfel:

  • Genul: feminin;
  • Varsta: 25-35 ani;
  • Nivelul de educatie: studii superioare de scurta durata;
  • Venitul lunar: >6000 lei;
  • Locatie: Bucuresti;
  • Interese: calatoriile si produsele de ingrijire personala.

Ce este un buyer persona?

In primul rand, trebuie sa clarificam care este diferenta dintre buyer persona si public tinta – daca nu esti familiarizat cu acesti doi termeni, ai putea spune ca sunt acelasi lucru. Dar nu este chiar asa!

Principala diferenta dintre ele este specificitatea. Te poti gandi la publicul tinta ca la o echipa de fotbal, iar la buyer persona ca la unul dintre jucatori.

Cand te uiti la o echipa, membrii au interese similare si chiar aceleasi caracteristici demografice. Cu toate acestea, cand iti concentrezi atentia asupra unui singur jucator, acea persoana va avea caracteristici unice, diferite de ale celorlati membri ai echipei.

💡 Publicul tinta este echipa de potentiali clienti, pe cand buyer persona este modelul ideal, imaginar, care prezinta caracteristicile clientului perfect pentru afacerea ta!

Buyer persona sau profilul clientului este descrierea detaliata a unui persoane reprezentative pentru publicul tinta din care face parte. Nu vorbim despre o persoana reala, ci despre un personaj care prezinta caracteristicile necesare crearii clientului ideal.

Atunci cand pui cap la cap povestea acestui personaj ii vei da un nume, date demografice, interese, hobby-uri, comportamente, obiceiuri etc. De asemenea, va trebui sa ii intelegi nevoile si probleme cu care se confrunta, obiectivele si comportamentul de cumparare.

Pe baza profilului creat vei putea pune la punct o strategie personalizata, care sa se muleze exact pe buyer persona creat de tine.  Acest buyer persona te ghideaza – incepand de la dezvoltarea produsului sau a serviciului pe care il ofera compania ta si pana la definirea sau ajustarea vocii brandului, la alegerea celor mai potrivite canale de comunicare, etc.

Cum arata un exemplu de buyer persona?

Un portret al cumparatorului ideal ar putea arata astfel:

Nume: Elena;

Varsta: 32 ani;

Profesie: Director creativ;

Salariu: > 6000 lei

Locatie: Bucuresti;

Biografie: Elena lucreaza intr-o companie multinationala de peste 7 ani, cu sediul in Bucuresti. Ea nu are niciodata suficient timp sa isi ingrijeasca tenul. Recent, Elena a devenit ingrijorata in privinta conditiei pielii sale si a inceput sa foloseasca produse de ingrjire personala. Elena este mereu pe fuga, deoarece calatoreste foarte mult in interes de serviciu.

Nevoi:

  • Sa determine si sa inteleaga mai bine nevoile tenului ei;
  • Sa cumpere produse potrivite pentru problemele tenului ei;
  • Vrea sa stie cum si cand trebuie sa foloseasca produsele.

Frustrari:

  • Gama prea mare si diversificata de produse din care sa aleaga;
  • Este coplesita de numarul reclamelor la produse de ingrijire a tenului;
  • Nu are timp sa incerce produse pana le va gasi pe cele potrivite pentru ea.

Personalitate: pasionata, profesionista, open-minded, optimista.

Isi ia informatiile de care are nevoie din: social media, tutoriale, reclame.

The Markers te poate ajuta sa gasesti clientul ideal, dar si publicul tinta al afacerii tale!

Public tinta vs buyer persona. Principalele diferente dintre cele doua.

public tinta vs buyer persona

Piata tinta reprezinta selectarea persoanelor pe baza caracteristicilor demografice si psihografice. Pentru a crea un buyer persona trebuie sa empatizezi cu clientul tau ideal, sa urmaresti si stabilesti calatoria consumatorului si procesul din spatele deciziei de cumparare, astfel incat sa poti oferi cele mai favorabile experiente.

Analiza publicului tinta este utilizata in principal in cadrul afacerilor B2C. In timp ce buyer persona este o reprezentare a clientului ideal, utilizata adesea in cazul afacerilor B2B.

Hai sa tragem cateva concluzii!

Deoarece este imposibil sa ajungi la toata lumea deodata, concentrarea asupra unui public tinta specific, de baza, te ajuta sa dezvolti o strategie de marketing eficienta.

Intelegerea pietei si a publicului tinta sunt, fara indoiala, unele din cele mai importante, dar subestimate aspecte ale eforturilor de marketing. Cum poti oferi un produs sau serviciu bun, daca nu stii exact cui il oferi?

De asemenea, sub umbrela publicului tinta se afla diferite tipuri de public, toate avand scopuri diferite, implicit care necesita abordari diferite.

Desi poate fi tentant sa treci la treaba inainte de a pune la punct toate detaliile, succesul tau sta in mainile norocului fara o strategie eficienta. Scopul tau final ar trebui sa fie satisfactia clientilor, cum sa-i intelegi si cum sa ajungi la ei.

Pentru a face toate aceste lucruri fara efort, dar cu cele mai bune rezultate, apeleaza la specialisti in domeniu pentru ajutor. The Markers, in calitate de experti in marketingul digital, stiu exact cum sa ajunga la publicul tau tinta si nu numai. Contacteaza echipa The Markers pentru a pune la punct strategia care te va ajuta sa obtii cele mai bune rezultate!

Contacteaza echipa The Markers si garanteaza dezvoltarea afacerii tale in mediul digital!

Esti all in
cu noi?

Ia legatura cu noi si lasa-ne sa preluam provocarea ta!

Toti partenerii nostri beneficiaza gratuit de un audit al performantei propriilor site-uri (Conversion Rate Optimization) dedicat cresterii experientei utilizatorilor (UX) si a ratelor de succes.