La finalul anului 2021, la The Markers ne propuneam să arătăm maturizarea agenției și mărirea echipei prin creșterea portofoliului de servicii de marketing și implicarea față de afacerile clienților și ale partenerilor noștri – am făcut asta prin rebrandingul The Markers All In.
Crezul All In implică oferirea tuturor serviciilor de care un business are nevoie pentru a fi promovat în mediul online, dar și toate resursele de care dispunem, pentru a le oferi clienților rezultatele promise.
Serviciile curente ale agenției includ: Performance Marketing (Google Ads si alte canale de tip Pay Per Click), comunicare si campanii social media, SEO, email marketing, CRO, copywriting & content writing, media planning și media buying, web design, creație grafică și, mai nou, servicii complete de personalizare*. |
Fie că ai o afacere nouă și cauți o agenție care să te îndrume de la primul pas – branding (identitatea de brand), crearea site-ului, promovarea în mediul online – sau deții un business matur și ai nevoie de un partener cu expertiză în domeniul marketingului online, ușile noastre au fost și sunt deschise tuturor partenerilor cu care avem țel comun – Performance (Performanță)!
Departament nou, aceeași expertiză cu care te-am obișnuit
În 2025, punem accent pe Performance și lansăm noul departament Advanced Analytics. Extindem gama de servicii pentru clienții care vor excelență și decizii bazate pe date concrete.
Cine este publicul țintă? Ce produse/servicii oferim clienților noștri? Cum ne diferențiem de concurență? Care e mediul potrivit pentru mesajul nostru? Ce canale de marketing folosim? Când lansăm campaniile? Cum măsurăm succesul campaniilor? Toate acestea sunt exemple de întrebări pe care orice afacere trebuie să și le pună pentru a avea succes în acțiunile de marketing.
Așadar, imaginează-ți că ai la dispoziție toate informațiile necesare:
- despre clienții tăi (Ex: când aceștia cumpără pentru prima dată, când achiziționează din nou, de pe ce dispozitive interacționează cu brandul tău, cum navighează pe site și unde abandonează coșul);
- despre produsele tale (Ex: care sunt produsele cele mai achiziționate – tractor – și sezonalitatea lor, valoarea medie a unui coș în funcție de fiecare tipologie de client, categoriile de produse pe care să-ți concentrezi mai departe acțiunile de marketing);
- despre website și funcționalitatea lui (analize CRO & UX, A/B Testing elemente și diferite pagini, pâlnii de marketing special construite pentru site-ul și afacerea ta);
- despre cum să-ți folosești într-un mod eficient resursele și bugetul pentru a-ți promova afacerea (Ex: ce platforme de marketing și tipologii de campanii să folosești, când e nevoie să fii prezent în căutările utilizatorilor în online, care sunt categoriile de public care interacționează cel mai bine cu mesajul tău și care este direcția prin care să-ți promovezi produsul/serviciul/oferta);
- ce face diferit concurența (Ex: ce cotă de piață au competitorii direcți pe aceleași cuvinte cheie pe care te promovezi și tu, cum e îmbrăcat diferit mesajul acestora, în ce direcție se îndreaptă industria ta în mediul online).
Cum îți influențează aceste răspunsuri strategia de business? Credem că un departament de marketing bine structurat, care înțelege în profunzime afacerea clienților și valorifică toate resursele disponibile, poate face diferența în atingerea obiectivelor de vânzare și marketing.
Nu uita, ținem cont de faptul că fiecare business e diferit, are obiective specifice și se află într-un anumit punct de maturitate, deci în majoritatea cazurilor va fi vorba de indicatori specifici pentru fiecare client și un plan personalizat.
Am realizat câteva tabele pentru a analiza datele clienților și a extrage insight-uri relevante despre consumatori, conținutul site-ului și cele mai performante produse. Iată ce spun cifrele!
First-time purchasers by session count (clienți pentru prima dată în funcție de vizită pe site)

Transactions and purchasers by year and month (achiziții și consumatori în funcție de an și lună)

Repeat purchasers by year and month (clienți care reachiziționează în funcție de an și lună)

Pagini vizualizate și durata medie de timp pe fiecare pagină

Analiză performanță cuvinte cheie Google Ads în funcție de volum căutări și Bounce Rate site

Google Audiences transaction performance (cum performează diferitele tipuri de audiențe Google pe site-ul clientului la nivel de achiziții și încasări)

Users broken down by Demographics and Google Audiences (utilizatorii site-ului grupați în funcție de date demografice și audiențe Google)

Transaction ID and Item ID by device and OS (Tranzacții și Produse în funcție de dispozitiv și sistem de operare)

În esență,
La The Markers, prin noul departament de Advanced Analytics, folosim datele pentru a-ți crește afacerea. Transformăm datele colectate din platformele Google (Google Analytics, Google Ads, Google Search Console, Google Ads, Google Merchant Center), din Meta (Ads Manager, Audience Insights șamd.), LinkedIn și alte tooluri precum ClickCease, Hotjar, Optimizely și, nu în ultimul rând, din CRM-ul tău (Customer Relationship Management), în informații utile pentru afacerea ta. Te vom ajuta să crești eficiența campaniilor de marketing online folosind date corect colectate și, prin expertiza noastră în analiză și interpretare, vom construi împreună succesul tău!
Concluzionând, dacă ești în căutarea unei agenții digitale de marketing care să te ajute să-ți lansezi business-ul sau ești directorul unei companii cu renume în căutare de parteneri de durată, The Markers îți pune la dispoziție expertiza cumulată de peste 25 de ani a tehnicienilor și analiștilor noștri – analizează și corelează informațiile esențiale pentru a-ți oferi insight-uri care fac diferența pe piață.
Vrei să vezi cum datele pot transforma strategia ta de marketing? Hai la o discuție să vedem cum noul departament Advanced Analytics de la The Markers te poate ajuta să iei decizii mai inteligente și să obții rezultate mai bune!
Contactează-ne și descoperă cum putem face echipă pentru succesul afacerii tale! 🚀