Viitorul analizei datelor  – GA4  – ce este si cum trebuie sa te pregatesti

google-analytics-4-ga4

In urma cu 6 luni, colegul nostru, Tudor Constantin, a descris intr-un articol foarte amplu tot procesul de migrare catre Google Analytics 4 care ii astepta pe toti proprietarii de site-uri care folosesc instrumentul Google pentru analiza si monitorizarea traficului.

Articolul lui Tudor a fost foarte apreciat de catre specialisti, insa am vrut sa cream unul mai simplu, mai scurt, pe intelesul tuturor, care sa traga inca un semnal de alarma catre toti cei care inca nu au efectuat aceasta migrare.

Asadar, daca ai un site, este musai sa treci mai departe prin articolul pregatit de colegul nostru, Florin Caroli, articol pentru care el a ales motto-ul

“Viata este despre evolutie” – Amisha Patel

In acest articol vei vedea ce a condus la aparitia GA4, ce avantaje are si de ce trebuie sa faci trecerea cat mai curand la aceasta platforma.

Despre ce e vorba?

In octombrie 2020, Google a lansat oficial solutia de ultima generatie pentru analiza datelor: Google Analytics 4 (GA4). Totodata au anuntat si ca vechea versiune de Google Analytics (cea pe care o folosea toata lumea), Universal Analytics (UA), va inceta sa mai colecteze date despre website-uri incepand cu 1 iulie 2023.

Astfel, incepand cu acea data, Google Analytics 4 va deveni optiunea implicita si unica pentru analiza si monitorizarea datelor din orice site.

De ce a aparut GA4?

Sa spunem ca tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani este deja un cliseu. In noua era a protectiei datelor, in care urmarirea comportamentului utilizatorilor in mediul online a devenit subiect fierbinte, dar e mai important ca oricand, Google a simtit nevoia sa fie in pas cu timpurile si sa ajute business-urile si marketerii cu date concrete despre ce se intampla cu afacerile lor in online.

Google Analytics 4 a fost conceput pentru a inregistra si masura activitatea utilizatorilor de pe toate device-urile (telefoane smart, televizoare smart, tablete etc.), de pe nenumaratele aplicatii si de pe website-uri single page app (exemple de SPA: Gmail, Google Maps, AirBnb etc). GA4 a facut trecerea de la modelul de masurare bazat pe sesiuni si vizualizari in pagina, la o noua metoda de urmarire bazata pe capturarea interactiunilor utilizatorilor (evenimente de tipul timpului petrecut pe o pagina, scroll – cat deruleaza din continutul paginii, pe ce butoane da click etc).

Toate acestea au loc in umbra exigentei reglementarilor GDPR, in care accesul la date cu caracter personal a devenit mai limitat si a obligat companiile sa regandeasca modul in care isi desfasoara activitatile atunci cand utilizeaza date cu caracter personal, GA4 vine cu avantaje si caracteristici favorabile noilor timpuri si noilor standarde. Iar aici vorbim inclusiv despre datele pe care le folosim in campaniile targetate lansate prin Google, Meta etc.

google-analytics-4-ga4.jpg-3

Avantajele Google Analytics 4, pe scurt:

Asa cum am spus anterior, aparitia diferitelor device-uri si a multor aplicatii au ingreunat analiza datelor, determinand anomalii, precum date duplicate, date false, lipsuri de date etc. Cele mai importante avantaje ale noii platforme sunt:

  • Invatarea automata (machine learning) care foloseste inteligenta artificiala, pe care Google a integrat-o in noua platforma GA4. Cu ajutorul invatarii automate, GA4 completeaza lipsurile de date si ofera informatii complete despre comportamentul utilizatorilor, tendinte si anomalii;
  • Pe baza invatarii automate, GA4 ajuta la optimizarea eficienta a campaniilor Google Ads;
  • Rapoartele explorer de tip funnel (palnie), path (cale prin care s-a ajuns la o anumita actiune), segment overlap (suprapunerea segmentelor de audienta) si cohort (comportamentul segmentelor de audienta) sunt mult mai detaliate si vin cu o flexibilitate mult mai mare, fapt ce ajuta la analiza datelor si a trendurilor in platforma GA4;
  • Functionalitati predictive care pot calcula probabilitatea viitoare de cumparare sau activitate a unui utilizator pe baza comportamentului digital al acestuia si a invatarii automate

Mai mult decat atat, o veste foarte buna este evolutia continua si neincetata a platformei GA4, iar gigantul Google ne promite noi caracteristici care ne vor ajuta si mai mult in analiza datelor.

Concluzii:

Google Analytics 4 este viitorul analizei datelor, iar cu ajutorul acestei platforme vei putea lua decizii care vor duce la succesul campaniilor si a business-ului tau.

Limita de timp pentru tranzitie se aproprie cu pasi repezi. Desiderius Erasmus a spus ca preventia este mai buna decat tratamentul, asadar, daca detii un business si ai un website, de la 1 iulie 2023 nu vor mai fi disponibile date in Universal Analytics. Prin urmare, daca doresti sa continui urmarirea performantei acestuia, va trebui sa faci upgrade la Google Analytics 4 si asta cat mai repede, astfel incat sa incepi deja colectarea datelor esentiale prin noul instrument.

Esti all in
cu noi?

Ia legatura cu noi si lasa-ne sa preluam provocarea ta!

Toti partenerii nostri beneficiaza gratuit de un audit al performantei propriilor site-uri (Conversion Rate Optimization) dedicat cresterii experientei utilizatorilor (UX) si a ratelor de succes.