AutoGPT ▷ ce este, cum se foloseste, cum functioneaza si cat costa?

auto GPT ce este

Cele mai importante si cunoscute evenimente aferente domeniului model de limbaj natural (NLP) sunt GPT-3, GPT-3.5, ChatGPT si GPT-4. Trei dintre acestea sunt variatii ale modelului de limbaj GPT, in timp ce a patra este, dupa cum probabil ai aflat din articolul nostru „Totul despre ChatGPT”, o aplicatie dezvoltata in baza modelelor mentionate.

Tot o aplicatie este si AutoGPT. Totusi, in comparatie cu faimosul chatbot, acesta aduce un nou preparat la masa modelelor de limbaj natural – anume autonomia. In momentul de fata, atat ChatGPT, cat si Bard (chatbot dezvoltat de Google) necesita atentia completa a utilizatorului in vederea rezolvarii unei anumite sarcini.

AutoGPT, in schimb, se descurca foarte bine de unul singur!

Ce este Auto GPT?

AutoGPT este caracterizat ca si un agent bazat pe Inteligenta Artificiala care poate indeplini o sarcina cu un scop final oferita de catre utilizator. Cuvantul cheie este scop final – mai exact, sarcina oferita de utilizator nu are un raspuns sau o solutie directa, ci implica un proces realizat din mai multe etape.

Aici intra aspectul autonom al AutoGPT. In indeplinirea sarcinii si atingerea scopului final, agentul va analiza sarcina, o va imparti in sarcini secundare si va apela la internet, dar si la alte unelte pentru a indeplini sarcinile secundare una cate una, pana cand scopul final este atins cu succes.

In termeni mult mai simpli, aplicatia Auto GPT ofera modelului de limbaj natural GPT posibilitatea de a actiona in mod independent in rezolvarea unei sarcini. Astfel, acesta porneste de la promptul initial, oferit de utilizator, mai apoi oferindu-si singur indicatii privind cel mai eficient mod de a duce la bun sfarsit sarcina principala.

Pare complicat? Ei bine, suntem inca la suprafata, ce-i drept. Capabilitatile Auto GPT, in comparatie cu ChatGPT, par intr-adevar iesite din filmele si cartile Science-Fiction. Pasul de la Chat la Auto este unul putin spus colosal.

cum functioneaza autogpt

Cum functioneaza AutoGPT?

AutoGPT gandeste! In timpul utilizarii aplicatiei (care prezinta un proces destul de complex de instalare) pot fi remarcate trei elemente cat se poate de umane – gandire, rationament si critica. Aplicatia este capabila (nu propriu-zis, desigur) de toate acestea, procesul de incarcare fiind redenumit in thinking de catre creatorul acesteia, Toran Bruce Richards.

  • AutoGPT gandeste – in urma furnizarii de sarcini si obiective, aplicatia incepe sa gandeasca cel mai optim mod de abordare pentru a duce sarcinile la bun sfarsit. Caracteristica de gandire este ajutata de modelul de limbaj natural GPT si este finalizata deseori cu ajutorul unei cautari pe internet din care modelul extrage informatiile necesare.
  • AutoGPT are rationament – dupa stabilirea unui gand, a unei idei, al unui mod de actiune privind finalizarea sarcinii, aplicatia trece la pasul doi din procesul complet de gandire, anume ofera un motiv intemeiat pentru care gandirea initiala este valida. Astfel, utilizatorul are oportunitatea de a observa cum selecteaza aplicatia informatia sau modul de actiune.
  • AutoGPT este critic – acolo unde este cazul, aplicatia va analiza anumite limite ale gandului initial privind modul de actiune pe care il va aborda. Conform regulilor de functionare ale modelului de limbaj GPT, aplicatia nu va realiza actiuni (sau cautari) lipsite de etica sau care implica incalcarea principiilor sale de functionare.

AutoGPT gandeste – ce-i drept, precum un robot in toata firea, dar urmeaza un proces cat se poate de logic in determinarea celui mai bun mod de actiune in vedere rezolvarii unei sarcini. Astfel, utilizatorul trebuie doar sa mentioneze (clar) ceea ce doreste sa obtina. AutoGPT se ocupa de restul. Ce inseamna mai exact acest lucru?

💡 Ei bine, toate functiile aditionale ale AutoGPT au, printre altele, rolul principal de a inlocui prompturile care solicita explicatii si clarificari in interactiunea cu ChatGPT. Daca ai utilizat aplicatia din urma, stii prea bine ca raspunsul primit la o intrebare nu este deseori indeajuns de cizelat pentru a fi satisfacator. Este necesara astfel interactiunea indelungata cu ChatGPT pentru a ajunge la o concluzie.

AutoGPT poate ajunge la o astfel de concluzie intr-un mod complet autonom!

ce face auto gpt

Ce poate face, mai exact, AutoGPT?

Esti pregatit sa fii surprins cu adevarat?

AutoGPT poate realiza cautari la nivelul motoarelor de cautare, accesa website-uri, extrage date si informatii din resurse online, salva si stoca fisiere la nivel local, dar mai ales crea noi personalitati bazate pe modelul de limbaj GPT-3.5 care sa-l ajute sa finalizeze cu succes sarcinile oferite de catre utilizator.

Intr-adevar, AutoGPT poate crea subalterni cu rol principal de indeplinire a sarcinilor secundare.

Astfel, poate fi spus ca abilitatile aplicatiei AutoGPT sunt practic infinite. Iata cateva exemple experimentate de catre utilizatorii AutoGPT:

  • Aplicatia a fost folosita pentru a dezvolta un website tip magazin online (eCommerce) de la zero. In timpul procesului, AutoGPT a decis sa navigheze internetul pentru a gasi idei de afaceri. Toate informatiile gasite de acesta au fost salvate la nivel local, pentru utilizare ulterioara.
  • Un alt utilizator a folosit aplicatia pentru a dezvolta o aplicatie de la zero. In timpul procesului, AutoGPT a observat lipsa aplicatiei Node, necesara pentru continuarea dezvoltarii aplicatiei. Cum a rezolvat AutoGPT situatia? A gasit un link catre o pagina de descarcare Node, a descarcat si instalat aplicatia, dupa care a inceput utilizarea acesteia.
  • Un alt utilizator a creat un super-asistent AI care sa se ocupe de anumite sarcini aferente companiei acestuia. Utilizatorul a oferit agentului AutoGPT principal informatiile si datele necesare despre compania sa (brand, prezenta online, scopuri, obiective, mod de operare) dupa care a inceput sa ofere acestuia sarcini. AutoGPT, pentru fiecare sarcina in parte, creeaza un subaltern care sa o indeplineasca in conformitate cu obiectivele, cerintele, dar mai ales contextul initial oferit de utilizator. Acesti subalterni pot chiar trimite emailuri, din moment ce utilizatorul poate oferi lui AutoGPT accesul la aplicatiile instalate local.
  • Un alt utilizator a realizat aparent imposibilul, reusind sa faca aplicatia AutoGPT sa-i comande pizza in mod automat – cel mai probabil, utilizatorul a pus la dispozitia AutoGPT o serie de date personale despre acesta (numar de telefon, email, adresa), dupa care a comandat o comanda de pizza. Astfel, aplicatia nu numai ca a putut introduce datele corespunzator, dar a putut citi pagina si determina faptul ca realizarea cu succes a unei comenzi implica finalizarea unor sarcini secundare – crearea unui cont, logare, adaugarea in cos a produselor etc.

Dupa cum am mentionat, abilitatile AutoGPT sunt practic infinite – desigur, atunci cand acestea sunt limitate la mediul in care acesta poate actiona.

💡 Daca utilizezi aplicatia, trebuie sa stii un lucru. Prima si cea mai importanta functie a acesteia este „modul continuu” care trebuie activat pentru a garanta aspectul autonom. Conform creatorului, acest mod nu este recomandat deoarece poate cauza agentul sa functioneze la nesfarsit, incercand sa finalizeze o sarcina in cel mai bun mod posibil. In unele cazuri, acesta poate chiar realiza actiuni pe care nu le-ai autoriza in mod normal.

Acest lucru poate fi evitat prin stabilirea clara de obiective – inclusiv introducerea unui obiectiv final care sa declanseze „oprirea agentului la finalizarea cu succes a sarcinii”.

cum utilizezi autogpt

Cum utilizezi AutoGPT?

Utilizarea AutoGPT (dupa instalarea acestuia) se realizeaza in trei pasi care trebuie definiti de catre utilizator. Acestia sunt „name your AI”, „describe your AI’s role” si „enter up to 5 goals for your AI”.

  • Name your AI – in acest pas creezi o personalitate pentru agentul tau. Promptul oferit este foarte similar cu sarcinile de tipul „actioneaza precum un expert SEO” care pot fi oferite uneltei ChatGPT pentru a-ti oferi raspunsuri avizate. Numele aplicatiei este, de regula, de forma Entrepreneur-GPT, Businessman-GPT, Developer-GPT, fiecare dintre acestea oferindu-i aplicatiei mai multe detalii despre ce ar trebui sa stie sa faca.
  • Describe your AI’s role – rolul nu este similar cu scopul final al aplicatiei. Astfel, daca ai nevoie, de exemplu, de optimizare SEO la nivelul website-ului tau, rolul descris al AI-ului ar fi „SEO-GPT este un AI dezvoltat pentru naviga pe internet, pentru a realiza keyword research in nisa X si pentru a pune la punt o strategie de continut adecvata”. Desigur, un rol cat mai clar imbunatateste eficienta AutoGPT (precum si in cazul utilizarii ChatGPT).
  • Enter up to 5 goals for your AI – in acest pas, utilizatorul stabileste o lista de cinci obiective principale pe care aplicatia trebuie sa le indeplineasca. Pentru exemplul mentionat anterior, primul obiectiv ar fi realizarea de keyword research pe o anumita nisa, apoi realizarea unei strategii de continut pe baza cuvintelor cheie gasite, apoi salvarea research-ului si strategiei intr-un fisier in computer, iar in ultimul rand nu uita sa-i mentionezi aplicatiei sa se inchida automat dupa atingerea obiectivului.

Dupa introducerea a maximum cinci obiective, aplicatia va incepe sa gandeasca, moment in care tu poti incepe o sesiune de relaxare si observare. Desigur, dupa caz, poti chiar invata din modul de actiune al uneltei pentru a-ti dezvolta propriile abilitati.

💡 In timpul utilizarii, AutoGPT poate chiar sugera utilizatorului aplicarea anumitor comenzi care pot imbunatati eficienta aplicatiei in vederea realizarii unei sarcini. Desigur, utilizatorul poate alege sa ignore sau sa aplice sugestiile realizate de AutoGPT.

Autorizarea unei sugestii se realizeaza prin tasta „y”, iar oprirea fortata a programului prin tasta „n”.

Aplicatia AutoGPT ruleaza in Windows PoweShell si prezinta un proces relativ complex de instalare, cel putin pentru utilizatorul obisnuit. Din fericire, creatorul aplicatiei a pus la punct numeroase tutoriale si informatii esentiale (care pot fi gasite navigand pe profilul de Twitter al acestuia sau pe pagina de GitHub creata ca si Wiki pentru AutoGPT).

💡 In data de 20 Mai 2023, creatorul AutoGPT a mentionat cateva detalii privind viitorul aplicatiei. Printre acestea se numara si „accesul global la AutoGPT prin intermediul aplicatiilor mobile si web”. Pe scurt, procesul complex de instalare mentionat de cateva ori pana acum nu va mai fi necesar in viitorul apropiat.

cat costa autogpt

Cat costa Auto GPT?

AutoGPT in sine este o aplicatie complet gratuita, pusa la dispozitie de creatorul acesteia, Toran Bruce Richards. Evident, functionarea aplicatiei este bazata pe un API key pe care fiecare utilizator trebuie sa-l furnizeze dupa instalarea aplicatiei.

Pe scurt, AutoGPT trebuie conectat la modelul de limbaj GPT (3.5 sau 4) prin intermediul contului tau personal de utilizator OpenAI. Astfel, aplicatia este limitata de disponibilitatea modelului de limbaj, precum si de limitele (cunoscute ca si tokens) acestuia.

De exemplu, GPT-4 are un cost de $0.03 pentru fiecare 1000 de tokens in cazul sarcinilor oferite (un token este utilizat pentru a analiza o bucata de text; conform OpenAI, 1000 tokens = 750 cuvinte) si de $0.06 pentru fiecare 1000 tokens in cazul raspunsurilor oferite.

💡 O explicatie simpla ar fi ca, prin intermediul unui API, modelul de limbaj GPT-4 te taxeaza cu $0.03 pentru fiecare 750 cuvinte cuvinte utilizate in oferirea de sarcini si cu $0.06 pentru fiecare 750 cuvinte utilizate de acesta in furnizarea de raspunsuri pentru utilizator.

Costurile par mici, dar nu uita de faptul ca AutoGPT, prin functia sa autonoma, isi poate oferi zeci sau sute de sarcini, implicit zeci sau sute de raspunsuri pentru a finaliza sarcina oferita.

💡 Dupa crearea contului tau de utilizator OpenAI, primesti echivalentul a $18 in tokens. Acesta este un tip de „free trial” oferit de OpenAI utilizatorilor care doresc sa incerce si sa utilizeze API-ul ChatGPT sau GPT-4. Dupa ce utilizezi aceste tokens, trebuie sa achizitionezi altele.

Exista mereu o solutie mai simpla!

Daca doresti sa incerci, pe scurt, functiile AutoGPT fara a-l instala, crea un cont de utilizator OpenAI sau achizitiona tokens, poti apela la https://agentgpt.reworkd.ai/ – o versiune limitata a AutoGPT, dar mult mai usor de folosit si disponibila in browser.

Am incercat si noi aceasta versiune limitat si sincer vorbind, ne-a impresionat cu adevarat.

Am numit AI-ul SEOGPT si i-am oferit urmatorul obiectiv – „gaseste idei de cuvinte cheie pentru website-ul meu. Nisa: servicii agentie digital marketing.”

utilizare autoGPT

Ne-a impresionat din start! La simpla cerinta de idei de cuvinte cheie, expertul SEO AutoGPT a inceput in forta, luand decizia de a identifica competitori de top in nisa mentionata de noi si apoi de a analiza website-urile si paginile social media ale acestora.

utilizare auto GPT

Mai tarziu ne-a aratat si cum ar trebui sa utilizam API-ul Ahrefs pentru a genera cuvinte cheie aferente nisei mentionate in mod automat. Ei bine, nu ne-a aratat, ci efectiv ne-a scris o bucata de cod care va face cele mentionate pentru noi.

Desigur, sub bucata de cod se afla si explicatii detaliate privind API-ul Ahrefs si modul de functionare al acestuia.

Dupa un timp, am oprit fortat aceasta versiune AutoGPT. Am realizat faptul ca obiectivul final este relativ ambiguu, lasand foarte mult loc de interpretare privind ideile de cuvinte cheie. Totusi, AutoGPT si-a facut treaba – si ar fi putut arata unui incepator in domeniul SEO cum arata un proces adecvat de keyword research.

AutoGPT schimba complet regulile jocului. Precum ChatGPT, acesta nu poate inlocui profesionisti cu ani de experienta in spate, dar poate eficientiza sarcinile oricui dedica destul timp familiarizarii cu acesta.

Lumea este pe cale sa devina mult mai eficienta!

Tu te afli in rand cu lumea?

Esti all in
cu noi?

Ia legatura cu noi si lasa-ne sa preluam provocarea ta!

Toti partenerii nostri beneficiaza gratuit de un audit al performantei propriilor site-uri (Conversion Rate Optimization) dedicat cresterii experientei utilizatorilor (UX) si a ratelor de succes.