Revolutia AI ▷ unelte pentru afaceri, creatori de continut (si internauti)

unelte AI

Mediul online este incredibil! Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca exista o multime de unelte si programe software care pot ajuta pe oricine sa-si faca navigarea mai usoara. Totusi, de departe cel mai mare beneficiu este faptul ca aceste unelte permit anumitor categorii de persoane sa-si faca treaba/munca mai usoara.

Desigur, ne referim aici la afaceri si creatori de continut in principal, dar si la internauti – anume la utilizatorii obisnuiti de internet.

Subiectul de astazi este revolutia AI, revolutie in mijlocul careia fiecare utilizator de internet se afla chiar acum. Startul a fost dat intr-o oarecare masura de popularitatea incredibila a Chat GPT (despre acesta am discutat pe larg in articolul Totul despre Chat GPT) – dar acest start nu a insemnat nimic si nu poate fi comparat cu ce a urmat.

In momentul de fata, uneltele pe baza de AI (sau tehnologii similare) se afla in acelasi timp atat intr-un sprint, dand dovada de o capabilitate incredibila de dezvoltare, cat si intr-un maraton, dand dovada de stamina, rezistenta necesara pentru a ramane in frunte si a excela in ceea ce fac.

Fara a lungi prea mult aceasta introducere, iata cateva unelte AI la care fiecare afacere, creator de continut si chiar internaut poate apela in fiecare zi!

Perplexity AI – informatii, cercetare la superlativ

Perplexity AI este un chatbot similar cu ChatGPT, diferenta principala fiind faptul ca Perplexity AI ofera utilizatorului sursa de unde a preluat informatia. Desi Chat GPT se poate conecta acum la internet si realiza in mare, aceleasi sarcini, utilizatorii considera Perplexity AI cu un pas inainte.

Aceasta unealta AI se face remarcata prin faptul ca permite utilizatorului de a realiza cautari la nivel academic, printre altele. De exemplu, utilizatorii au la dispozitie un filtru de cautare prin care pot limita chatbot-ul. Astfel, acesta poate fi lasat sa realizeze cautari la nivel:

 • General, in tot internetul;
 • Academic, anume sa caute informatii doar in studii academice publicate;
 • Video, anume sa caute un anumit videoclip pe baza unei indicatii scrise;
 • Reddit, anume sa caute informatii doar la nivelul forumului online respectiv;
 • Stiri si noutati, anume sa caute informatii doar la nivelul articolelor tip news;
 • Wikipedia, anume sa realizeze cautari doar in interiorul celebrei enciclopedii online.
unelte ai - perplexity ai

Descript – editeaza video ca un profesionist

Descript este o unealta pe baza de AI si tehnologii similare care poate fi vazuta ca un mini video editor personal gata sa te ajute cu proiectul tau. Unealta poate genera subtitrari in mod automat, poate edita, prezinta o functie de inregistrare a ecranului, iti ofera acces la sabloane predefinite si o baza de date, dar poate realiza si captions pentru videoclipurile tale.

La modul general, nu pare mult, dar analizata cu atentie, aceasta unealta prezinta capabilitatea de a deveni un aliat puternic al unui creator de continut:

 • Poate genera si traduce subtitrari din/in 23 de limbi;
 • Poate detecta pana la 8 vorbitori dintr-un anumit videoclip;
 • Prezinta o singura functie de editare sunet care poate – elimina zgomotul de fundal si imbunatati calitatea audio a vorbitorului;
 • Poate filtra si elimina cuvinte repetate, precum si clasicele exprimari de tipul „uh”, „um” si „mm”;
 • Poate realiza dublaje;
 • Prezinta compatibilitate cu alte unelte de editare video precum Adobe Premiere si Adobe Audition (audio).

Bineinteles, cea mai buna parte consta in faptul ca toate cele mentionate sunt incluse si intr-un plan gratuit. Acesta prezinta anumite limite, desigur, dar iti poate oferi o fundatie solida in calatoria ta ca si creator de continut, ca designer grafic, sau ca afacere care doreste un video de prezentare care sa aiba cel putin 50% din calitatea unui spot publicitar profesionist.

unelte ai - descript

BeFunky – editor de imagini minimalist, dar puternic

BeFunky este un editor de imagini disponibil pe piata inca din 2007, oferind utilizatorilor o gama larga de functii comune, oferite de cele mai multe unelte de acest tip. Totusi, BeFunky introduce si AI in functiile sale, oferind posibilitatea de a realiza, in mod automat, mai multe lucruri.

Astfel, tehnologia AI folosita de BeFunky poate detecta punctul central al imaginii, apoi poate imbunatati calitatea vizuala a acestuia, indeparta fundalul, aplica efecte vizuale in anumite parti ale imaginii (acolo unde doresti) si multe altele.

Intr-adevar, aceste lucruri pot fi realizate si in Photoshop, de exemplu, dar pentru acesta inca ai nevoie de un expert si mai ales de o investitie relativ semnificativa. BeFunky, in schimb, este gratuit. Iata cateva alte lucruri bazate pe AI de care acest editor este capabil:

 • Imbunatatirea imaginilor – mai exact, editare foto semi-profesionista prin apasarea unui singur buton;
 • Indepartarea fundalului – functie precisa de indepartare fundal, la standarde ridicate;
 • Editare portret semi-profesionista -nu in ultimul rand, o poza de profil sau un simplu portret pot fi imbunatatite semnificativ cu ajutorul a doar cateva butoane.

Pe scurt, BeFunky inlocuieste nevoia unui editor foto incepator si permite afacerii sau prezentei tale online sa beneficieze de pe urma unui aspect care se ridica la standardele actuale din industrie.

Totodata, BeFunky poate fi de ajutor si in realizarea de colaje si de elemente de design grafic (bannere, poze de coperta pentru social media, brosuri si multe altele).

unelte ai - befunky

Vondy – creator de continut AI de la A la Z

Vondy este un scriitor AI experimentat in foarte multe tipuri de continut. Planul gratuit al acestuia iti ofera acces la o suita impresionanta de aplicatii precum unelte de – generare scripturi, povesti, discursuri, poezii, glume, email-uri, articole, ghiduri de calatorii, plan de fitness, cuvinte cheie, reclame social media si lista continua (fiind incredibil de lunga).

Exista cateva functii care sunt blocate in spatele unei plati lunare sau anuale, dar ca si utilizator obisnui, aii accesul la urmatoarele:

 • Aplicatii de brainstorming – generator de FAQ, raspunsuri in stilul lui Socrate, generator de rime;
 • Aplicatii de nutritie – planificator de mese, nutritionist AI personal, precum si generator de retete pe baza alimentelor prezente in frigiderul tau;
 • Aplicatii de lifestyle – idei de cadouri, aplicatie care analizeaza comportamentul animalului tau de companie, planificator de evenimente, moda, sfaturi in relatie;
 • Aplicatii pentru startupuri – generator anunturi de recrutare, unealta de numit produse, generator de pitch-uri pentru startupuri, recrutor personal;
 • Aplicatii de productivitate – profesor personal, manager de finante, consilier in cariera, antrenor motivational.

Toate cele mentionate sunt pe baza de ai si GPT, diferenta colosala (in comparatie cu ChatGPT) fiind faptul ca fiecare aplicatie a fost antrenata pe un set specific de date pentru ca informatiile si sugestiile oferite sa fie cat mai relevante cu putinta si nu generale.

unelte ai - vondy

Midjourney – cel mai puternic generator de imagini AI

Midjourney este un generator de imagini AI exceptional, de-a dreptul incredibil chiar! Acesta poate genera imagini cu o calitate incredibila in urma unor indicatii scrise care pot fi cat de specifice doreste utilizatorul.

Exista un plan gratuit limitat, dar planul de baza prezinta un pret de doar 50 RON pe luna, acesta oferindu-ti 3.3 ore de generare imagini AI. Cum functioneaza acest lucru? Ei bine, fiecare indicatie oferita uneltei AI este procesata de catre un GPU intr-o anumita perioada de timp. Pe scurt, o poza poate fi generata in 5 minute, de exemplu – planul de baza iti ofera 3.3 ore de generare imagini, cu posibilitatea de a cumpara ore extra la 20 RON pe ora (dar poti evalua imagini generate de alti utilizatori pentru a primi timp de generare).

 • Interactiunea cu Midjourney se realizeaza prin intermediul aplicatiei Discord;
 • Dupa generarea unei imagini, ai posibilitatea de a mari rezolutia unei imagini generate (din cele 4 variatii generate initial), de a re-genera imaginile pe baza indicatiilor initiale sau de a crea variatii a unei anumite imagini generate din cele 4 de baza.

Care este atuul Midjourney? Ei bine, precum ChatGPT, aceasta unealta AI poate face referinta la orice stil fotografic sau artistic pentru a crea o imagine – desene animate, arta fotorealistica, sau chiar poze. De exemplu, ii poti oferi uneltei indicatii specifice privind tipul de obiectiv si setarile acestuia (focus, ISO, aperture, etc.), inclusiv tipul camerei folosite si acesta va genera o poza adecvata.

unelte ai - midjourney

Namelix – gaseste un nume pentru afacerea ta chiar acum!

Namelix este un generator de nume dedicat afacerilor. Acesta foloseste un set de cuvinte cheie furnizate de utilizator pentru a genera idei de nume, dar si pentru a filtra rezultate si a genera seturi multiple de idei. Este mai complex decat pare!

Incepi prin a introduce o serie de cuvinte cheie descriptive pentru afacerea ta – sa spunem „service auto”. Meniul urmator iti ofera optiunea de a selecta stiluri de nume – cu ortografie alternativa, cuvinte compuse, cuvinte reale, doua sau mai multe cuvinte sau fraze scurte. Pentru „service auto” am selectat „doua cuvinte”. Apoi, trebuie sa selectezi factorul de aleatorietate – rezultate directe, rezultate normale, sau rezultate de-a dreptul aleatorii. Pentru acest experiment, am ales ultima optiune.

La final, trebuie sa introduci o propozitie scurta care sa iti descrie cel mai bine afacerea – am introdus o propozitie simpla, „service auto cu zece ani de experienta”. Mai jos poti vedea rezultatele generate de catre Namelix.

Desigur, rezultatele sunt adecvate limbii engleza, fiind astfel utile pentru afacerile/companiile care activeaza international, dar si pentru afacerile locale care doresc sa-si construiasca o prezenta „ca afara”. Totusi, denumiri precum PlusMotors, TotalMotor sau DriveGear sunt ideale indiferent de locatie si zona.

unelte ai - namelix

Adcreative AI – puterea reclamelor social media in mainile tale

Vrei sa pui la punct creative de tip adssi social de unul singur? Adcreative AI este raspunsul. Aceasta este una dintre putinele unelte din lista creata care nu are un plan gratuit. Initial, nu am planuit introducerea ei, dar beneficiile pe care le poate oferi unei afaceri de mici dimensiuni sau unui creator de continut la inceput de drum, pentru doar aproximativ 150 RON pe luna, sunt de-a dreptul semnificative.

Principalele functii ale Adcreative AI sunt:

 • Generarea de creative – in baza unei descrieri aferente brandului, unealta iti poate genera un anumit numar de creative care pot fi mai apoi personalizate;
 • Generarea de text si headlines – functie de generare, optimizare si editare a textului pentru creative;
 • Statistici creative – 10 cele mai eficiente creative create prin intermediul Adcreative AI sunt urmarite si analizate de unealta, informatiile rezultate fiind folosite pentru a imbunatati creativele create ulterior;
 • Generarea de postari social media – poti genera postari pentru LinkedIn, Facebook, Instagram, Meta sau Pinterest, printre altele. Evident, acestea sunt optimizate din start pentru a respecta intocmai cerintele fiecarei platforme.

Evident, ai nevoie de cateva cunostinte in domeniul creativelor pentru a putea utiliza unealta, dar nu trebuie sa fii un expert pentru a putea cel putin incerca si verifica eficienta reclamelor platite pentru afacerea ta.

unelte ai - ad creative ai

Ce anume sunt uneltele AI mentionate?

AdCreative AI, BeFunky, Descript, Midjourney, Namelix, Perplexity AI si Vondy – ce sunt aceste unelte?

Daca le privesti dintr-un anumit unghi, acestea sunt agentia ta personala de marketing digital. Fiecare unealta poate indeplini rolul unui departament dintr-o agentie de marketing si te poate ajuta sa-ti duci afacerea la urmatorul nivel.

Totusi, nu confunda uneltele automate cu expertii din industrie!

Uneltele de mai sus inlocuiesc incepatorii dintr-un anumit domeniu, nivel la care poti ajunge si tu in cateva luni de asimilare de informatii. Desigur, uneltele de mai sus iti ofera resurse si ajutor in asa fel incat sa poti folosi cunostintele unui junior fara a le detine in mod direct.

Este de la sine inteles faptul ca departamentul Social Media al agentiei noastre, The Markers, nu poate fi inlocuit de catre Adcreative AI, asa cum Descript nu poate inlocui un editor video profesionist.

Uneltele mentionate sunt o modalitate incredibila de a intelege, in primul rand, marketingul digital si mai apoi beneficia de pe urma anumitor strategii pentru a-ti imbunatati afacerea sau prezenta online. Apoi, sunt si un mod prin care poti realiza faptul ca, pentru rezultate profesioniste, ai nevoie de profesionisti reali, cu experienta dovedita in domeniu!

Esti all in
cu noi?

Ia legatura cu noi si lasa-ne sa preluam provocarea ta!

Toti partenerii nostri beneficiaza gratuit de un audit al performantei propriilor site-uri (Conversion Rate Optimization) dedicat cresterii experientei utilizatorilor (UX) si a ratelor de succes.