Chatbot ▷ Tehnologia care schimba interactiunea cu clientii

chatbot

In ultimii ani, chatbot-ul a devenit un instrument tot mai des folosit pentru a sustine si a imbunatatii relatiile cu clientii.  In acest articol vorbim pe larg despre ce este un chat bot si cum il pot folosi afacerile pentru a oferi asistenta personalizata clientilor, procesa comenzi sau chiar pentru a se promova in mediul online.

Continua sa citesti si afla care sunt caracteristicile cheie ale unui chatbot! Ca bonus, iti oferim si cateva sfaturi practice pentru a implementa un chatbot pe website-uri, WhatsApp sau chiar Facebook.

Asadar, ce este un chatbot?

O explicatie simpla ar suna in felul urmator: chatbotul este un program AI (ce utilizeaza inteligenta articifiala) care poate fi integrat in diferite platforme sau website-uri cu scopul de a simula raspunsul unei persoane care s-ar fi ocupat de serviciul de asistenta al clientilor. Astfel, acesta ofera raspunsuri automate la intrebarile frecvente ale clientilor, asistenta personalizata sau poate chiar indeplini sarcini aferente procesarii comenzilor.

Cum functioneaza un chatbot?

Pe langa AI, chatbot-ul foloseste si NLP (programare neuro-lingvistica), astfel incat sa poata avea un discurs cat mai natural si sa inteleaga ce este intrebat si totodata sa raspunda la intrebari intr-un mod cat mai logic, care sa ajute clientii cu adevarat.

De asemenea, chatbotul invata din fiecare discutie si interactiune in mod automat, astfel incat sa isi imbunatateasca din ce in ce mai mult raspunsurile.

Cum poate un chatbot sa iti ajute afacerea?

cum functioneaza un chatbot

Exista o multime de beneficii pe care le poti avea atunci cand integrezi un astfel de program pe website-ul afacerii tale, pe Whatsapp sau pe Facebook. Iata cateva dintre avantajele utilizarii unui chatbot pentru afaceri:

 • Cresterea nivelului de satisfactie a clientilor: Chatbot-ul ajuta la imbunatatirea satisfactiei clientilor prin oferirea de raspunsuri rapide si precise la intrebarile lor sau ii poate pune in legatura cu o persoana responsabila de asistenta clientilor atunci cand nu mai poate oferi raspunsuri. Acest lucru imbunatateste substantial satisfactia clientilor!
 • Imbunatatirea eficientei: Chatbot-ul ajuta la reducerea timpului de asteptare pentru clienti si la prelucrarea mai rapida a cererilor acestora. Acesta ajuta, de asemenea, la reducerea costurilor si la imbunatatirea productivitatii angajatilor;
 • Disponibilitate non-stop: Chatbot-ul poate fi disponibil 24/7, oferind clientilor posibilitatea de a obtine informatii sau suport oricand, chiar si in afara orelor de program;
 • Automatizarea sarcinilor repetitve: Chatbot-ul poate fi programat sa efectueze sarcini specifice, cum ar fi preluarea comenzilor sau chiar realizarea programarilor, eliminand astfel necesitatea de a angaja personal suplimentar pentru a efectua aceste sarcini;
 • Cresterea conversiilor: Chatbot-ul ajuta la cresterea conversiilor, oferind clientilor informatii rapide si relevante despre produse sau servicii;
 • Personalizarea experientei clientilor: Chatbot-url poate fi programat sa ofere raspunsuri personalizate la intrebarile clientilor pe baza informatiilor stocate in baza de date a companiei, ceea ce ofera o experienta personalizata clientilor si poate creste loialitatea acestora fata de afacere;

Afla cum implementezi un chatbot pe site-ului afacerii tale!

chatbot site

Implementarea unui chatbot pe site-ul web unei afaceri este o idee foarte buna, deoarece poate imbunatati experienta clientilor si poate ajuta la cresterea eficientei afacerii. Un chatbot poate prelua sarcinile repetitive si poate oferi informatii rapide si precise clientilor, reducand astfel timpul de asteptare si imbunatatind satisfactia acestora. Totusi, implementarea unui chatbot la nivelul unui website poate fi un proces destul de complex si trebuie facut cu atentie. Astfel, iti oferim cateva sfaturi practice pentru a te ajuta sa implementezi un chatbot intr-un mod corect si eficient pe website-ul afacerii tale. Continua sa citesti!

1. Stabileste-ti obiectivele

Inainte de a implementa un chatbot pe un website, stabileste ce obiective vrei sa atingi folosind chatbot-ul. Vrei sa oferi servicii de asistenta pentru clienti prompte si moderne, sa faci vanzari sau sa atragi noi clienti?

2. Alegeti platforma Chatbot

Exista multe platforme chatbot disponibile online, inclusiv Dialogflow, ManyChat si Tars. Alegeti o platforma care sa corespunda nevoilor afacerii tale si care se potriveste cu platforma pe care site-ul tau este construit.

3. Proiecteaza chatbot-ul

Dupa ce ti-ai ales platforma, este timpul sa proiectezi chatbot-ul. Stabileste ce intrebari va pune, ce raspunsuri va oferi si ce actiuni va intreprinde. De exemplu, daca vrei sa oferi un serviciu bun de asistenta clienti, incepe de la intrebarile frecvente pe care le primesti. Totodata, nu uita sa iei in calcul si modul in care decurge conversatia cu (potentialul) client, astfel incat sa oferi raspunsuri clare si de ajutor.

4. Testeaza chatbot-ul

Inainte de a lansa chatbout-ul, testeaza-l pentru a te asigura ca functioneaza corect si ca ofera raspunsuri precise.

5. Lanseaza chatbot-ul

 Dupa ce ai testat chatbot-ul, este timpul sa il pui la treaba!

6. Monitorizeaza-i activitatea si evolutia

Monitorizand activitatea acestuia poti vedea daca chatbot-ul este eficient si realiza ajustari ulterior, dupa cum este necesar. Dupa cum spuneam, cu cat acesta are mai multe conversatii, cu atat se dezvolta si ofera raspunsuri mai bune. Monitorizandu-i evolutia ii poti adauga functii noi, astfel incat sa oferi o experienta cat mai buna pentru clienti.

Te intrebi daca este chiar atat de necesar si folositor? Raspunsul este da, deoarece chiar si marii rataileri si lanturile de restaurante le folosesc:

 • H&MChatbot-ul H&M ajuta clientii sa gaseasca articole de imbracaminte potrivite, oferind sugestii si recomandari personalizate.
 • Pizza Hut – Chatbot-ul Pizza Hut ajuta clientii sa plaseze comenzi si sa primeasca informatii despre meniul lor.
 • UberChatbot-ul Uber ajuta clientii sa plaseze comenzi si sa primeasca informatii despre soferii si masinile disponibile.

*este posibil ca unele din aceste servicii sa nu fie disponibile si in Romania.

Acestea sunt doar cateva exemple de afaceri care folosesc chatbot-uri cu succes pe site-urile lor. Fiecare chatbot este personalizat pentru nevoile specifice ale afacerii si poate ajuta la imbunatariea experientei clientilor si la cresterea eficientei operatiunilor de afaceri.

Afla cum implementezi un chatbot pe WhatsApp pentru afacerea ta!

chatbot Whatsapp

In ultimii ani, WhatsApp a devenit una dintre cele mai populare platforme de mesagerie instantanee, cu peste 2,4 miliarde de utilizatori activi lunar in intreaga lume. Pentru afaceri, aceasta poate fi o oportunitate excelenta de a se conecta cu clientii lor si de a-si imbunatati serviciile. Acest lucru se aplica si pentru afacerea ta!

Implementarea unui chatbot pe WhatsApp poate fi o modalitate eficienta de a automatiza sarcinile si de a oferi informatii rapide si precise clientilor. Continua sa citesti si descopera etapele de implementare a unui chatbot pe WhatsApp pentru afaceri!

1. Inregistreaza-ti afacerea

Primul pas in implementarea unui chatbot pe WhatsApp este sa inregistrezi afacerea ta pe platforma WhatsApp Business. Acest lucru poate fi facut prin descarcarea aplicatiei WhatsApp Business, urmand instructiunile de inregistrare. In timpul procesului de inregistrare vei fi rugat sa oferi informatii despre afacerea ta, precum si sa verifici numarul de telefon al acesteia.

2. Alege o platforma de chatbot

Exista mai multe platforme de chatbot disponibile si care pot fi folosite pentru implementarea unui asemenea instrument pe WhatsApp. Aceste platforme permit afacerilor sa creeze chatbot-uri personalizate care sa raspunda la intrebarile si nevoile clientilor lor. Inainte de a alege o platforma, asigura-te ca aceasta este compatibila cu WhatsApp si ca prezinta caracteristicile necesare pentru afacerea ta.

3. Creeaza

Dupa ce ai ales o platforma de chatbot, urmatorul pas este sa creezi chatbot-ul. In functie de platforma aleasa, acest lucru poate fi facut prin drag and drop (daca platforma are o interfata dedicata tuturor utilizatorilor) sau prin scrierea de cod (daca platforma este dedicata web designerilor).

Nu uita, este important sa configurezi chatbot-ul pentru a raspunde cat mai bine la intrebarile si nevoile specifice ale clientilor tai.

4. Conecteaza chatbot-ul la WhatsApp

Dupa ce ai creat chatbot-ul, urmatorul pas este sa-l conectezi la WhatsApp. Acest lucru poate fi facut prin utilizarea API-ului WhatsApp Business, care permite afacerilor sa integreze chatbot-ul pe platforma WhatsApp. Este important sa asiguri o conexiune sigura si sa respecti termenii si conditiile de utilizare a API-ului WhatsApp Business.

5. Testeaza

Dupa ce ai conectat chatbot-ul la WhatsApp, este important sa-l testezi pentru a te asigura ca functioneaza corect. Asigura-te ca chatbot-ul raspunde la intrebarile si nevoile clientilor tai si ca ofera informatii precise si relevante. De asemenea, asigura-te ca chatbot-ul poate procesa comenzi si plangeri, si ca poate directiona utilizatorii catre un operator in cazul in care acest lucru este necesar.

6. Promoveaza

Dupa ce ai testat chatbot-ul si esti multumit de performanta sa, urmatorul pas este sa-l promovezi. Include link-ul de WhatsApp cu chatbot-ul pe site-ul tau si in e-mailurile de marketing. De asemenea, poti promova chatbot-ul pe retelele sociale si in campanii de publicitate.

7. Monitorizeaza performanta chatbot-ului

Dupa ce ai implementat chatbot-ul pe WhatsApp, este important sa monitorizezi performanta sa. Urmareste numarul de solicitari primite, timpul de raspuns si feedback-ul clientilor. Aceste informatii pot fi folosite pentru a imbunatati chatbot-ul si a oferi o experienta mai buna utilizatorilor.

Implementarea unui chatbot pe WhatsApp poate fi o modalitate excelenta pentru afaceri de a se conecta cu clientii lor si de a imbunatati serviciileoferite. Poti oricand profita de pe urma integrarii unui chatbot pe WhatsApp!

Deoarece Whatsapp este o platforma atat de raspandita, marile branduri au profitat de popularitatea sa si au introdus chatbot-ul si pe aceasta aplicatie:

 • KLM Royal Dutch Airlines – Compania aeriana a creat un chatbot pe WhatsApp pentru a ajuta clientii sa isi verifice starea zborurilor, sa obtina actualizari despre zboruri si sa efectueze check-in-ul.
 • H&M – Brandul de haine a lansat un chatbot pe WhatsApp pentru a ajuta clientii sa gaseasca produsele pe care le cauta si sa primeasca recomandari de outfit-uri.
 • Hellmann’s – Compania de sosuri Hellmann’s a creat un chatbot pe WhatsApp pentru a oferi retete si sfaturi de gatit personalizate clientilor sai.

*este posibil ca unele din aceste servicii sa nu fie disponibile si in Romania.

Afla cum sa implementezi un chatbot pe Facebook Messenger pentru afacerea ta!

Implementarea unui chatbot pe Facebook Messenger poate fi o alegere excelenta pentru proprietarii de afaceri care vor sa isi imbunatateasca comunicarea cu clientii si sa ofere servicii mai bune.

Facebook Messenger este una dintre cele mai populare platforme de mesagerie, cu mai mult de 3 miliarde de utilizatori activi lunar, fiind astfel un mediu ideal pentru a interactiona cu clientii.

Continua sa citesti si descopera cele mai importante etape pentru implementarea unui chatbot pe Facebook Messenger si cum sa ii imbunatatesti performanta prin monitorizare si actualizare periodica!

1. Creeaza o pagina de Facebook pentru afacerea ta

Pentru a implementa un chatbot pe Facebook Messenger, este necesar sa ai o pagina de Facebook pentru afacerea ta. Daca nu ai, inregistreaza-ti afacerea si creeaza o pagina de Facebook dedicata acesteia.

2. Alege o platforma de chatbot

Exista mai multe platforme de chatbot disponibile, dar nu toate sunt potrivite pentru afacerea ta. Alege o platforma de chatbot care iti ofera functionalitatile de care ai nevoie si care sa fie compatibila cu Facebook Messenger. Ai foarte multe optiuni la dispozitie, precum ManyChat, Chatfuel si MobileMonkey.

3. Creeaza un cont pe platforma de chatbot aleasa

Dupa ce ai ales o platforma de chatbot, creeaza un cont si conecteaza-l la pagina de Facebook pentru afacerea ta.

4. Personalizeaza chatbot-ul

Inainte de a incepe sa utilizezi chatbot-ul, personalizeaza-l pentru afacerea ta. Adauga informatii despre afacere, incarca imagini si alege un stil care se potriveste cu brandul tau.

5. Configureaza mesajele

Configureaza mesajele de bun venit si cele automate astfel incat sa ofere utilizatorilor o experienta placuta si sa indeplineasca obiectivele.

6. Testeaza chatbot-ul

Dupa ce ai configurat chatbot-ul, testeaza-l pentru a vedea cum functioneaza. Asigura-te ca toate mesajele automate sunt corecte si ca acesta poate raspunde la intrebarile utilizatorilor.

7. Conecteaza chatbot-ul la pagina de Facebook

Dupa ce ai finalizat testele si esti multumit de performanta sa, conecteaza-l la pagina de Facebook. Urmeaza instructiunile platformei de chatbot pentru a realiza acest lucru.

8. Promoveaza chatbot-ul

Dupa ce ai implementat chatbot-ul, este important sa-l promovezi. Include link-ul de Facebook Messenger cu chatbot-ul si pe site-ul tau, in e-mailurile de marketing-ul sau in campaniile de promovare de pe retelele sociale.

9. Monitorizeaza performanta chatbot-ului

Dupa ce ai implementat chatbot-ul pe Facebook Messenger, este important sa monitorizezi performanta sa. Urmareste numarul de interactiuni si de conversii si analizeaza datele pentru a identifica orice probleme si pentru a imbunatati experienta utilizatorilor.

10. Actualizeaza chatbot-ul periodic

Pentru a te asigura ca chatbot-ul tau functioneaza in mod corespunzator, actualizeaza-l periodic. Adauga informatii noi si actualizeaza mesajele automate pentru a asigura o experienta placuta si de ultima ora pentru utilizatori.

Implementarea unui chatbot pe Facebook Messenger poate fi o modalitate excelenta pentru afacerea ta de a se conecta cu clientii si de a oferi acestora servicii mai bune.

Si pentru ca Facebook Messenger continua sa se afle in topul celor mai utilizate platforme de mesagerie, marile branduri nu au intarziat sa introduca chatbots si pe aceasta platforma:

 • Sephora – Brandul de produse cosmetice Sephora a lansat un chatbot pe Facebook Messenger pentru a ajuta clientii sa gaseasca produsele potrivite pentru nevoile lor si pentru a oferi tutoriale de machiaj personalizate.
 • CNN – Reteaua de stiri internationale a lansat un chatbot pe Facebook Messenger pentru a oferi utilizatorilor actualizari personalizate privind stirile si evenimentele curente.
 • Mastercard – Compania de plati Mastercard a lansat un chatbot pe Facebook Messenger pentru a oferi utilizatorilor informatii despre tranzactiile lor, puncte de recompensa si oferte speciale.

*este posibil ca unele din aceste servicii sa nu fie disponibile si in Romania.

Trebuie sa stii ca si firmele care isi desfasoara activitatea in Romania au profitat pe deplin de beneficiile chatbot-ului.

 • Carrefour a introdus in urma cu cativa ani un chatbot care simplifica procesul de recrutare si automatizeaza interactiunea cu angajatii.
 • Edenred se mandreste cu Felicia, un chatbot bazat pe AI, ce are rolul de  a imbunatati interactiunea cu clientii.
 • Libra Bank se lauda cu primul chatbot din Romania folosit pentru vanzarea produselor bancare.
 • KFC, ePantofi, Tazz etc. au implementat chatbots pe site-urile lor, Messenger si Whatsapp.

Asadar, esti pregatit sa ai o afacere performanta implementand propriul chatbot pentru afacerea ta? Daca nu o poti face de unul singur, agentia de marketing digital The Markers este aici ca sa te ajute – impreuna iti putem duce afacerea la urmatorul nivel!

Are you all in
with us?

Contact us and let us take over your challenge!

All our partners benefit from a free performance audit for their site (Conversion Rate Optimization) that aims at enhancing the user experience and the success rates.